Olympisch zwemmen in Hyde Park geeft risico op onderkoeling /reageer

Olympisch zwemmen in Hyde Park geeft risico op onderkoeling
  • door: Eva Teuling
    over: biologie, medisch
    op: 3 november 2011
  • Langdurig zwemmen in water van 19 graden geeft kans op onderkoelingsverschijnselen

  • Dat risico lopen zwemmers bij de Olympische Spelen volgend jaar, in het koude meer van Hyde Park

Het onderdeel openwaterzwemmen van de Olympische Spelen kan volgend jaar in Londen gezondheidsproblemen geven bij de zwemmers. Langdurig zwemmen in het koude water kan onderkoelingsverschijnselen geven, blijkt uit een test door de Nederlands/Vlaamse zwemmer Tom Vangeneugden.

De Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats in Londen. Als voorbereiding op de 10km openwaterzwemmen werd in augustus van dit jaar een wedstrijd gehouden op de beoogde zwemlocatie: het wereldberoemde Serpentine Lake in Hyde Park. Er waren flinke discussies opgelaaid over het koude water in het meer: met slechts 19 graden zou ieder verstanding mens een wetsuit aantrekken voor de 10km-lange zwemtocht. Maar dat gebeurt niet tijdens de Olympische Spelen.

De zwemmers zijn meestal aan wat hogere temperaturen gewend. Op het WK in Shanghai trokken twee Nederlandse lange-afstandszwemmers zich terug voor de wedstrijd van 25 km omdat het water te warm was (30 graden) en de trainers het onverantwoord achtten hierin urenlang hard te zwemmen. Vorig jaar overleed de Amerikaanse zwemmer Fran Crippen na een te warme zwemtocht.

Mini-thermometer

Toeval (of niet) wil dat precies deze twee zwemmers van NZE in Eindhoven, Linsy Heister en Tom Vangeneugden, in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2010 meegedaan hebben met een experiment om te kijken wat voor invloed de watertemperatuur op hun lichaamstemperatuur heeft. Zij zwommen enkele uren in water van 27 graden (een normaal zwembad) en van 19 graden (de verwachte temperatuur in Hyde Park) nadat zij een thermometer ter grootte van een pil hadden ingeslikt, om hun kerntemperatuur te meten (zie hier).

In het warme water kwam de kerntemperatuur van beide zwemmers op een hoge 38 graden uit, iets te warm voor een optimale prestatie, waarvoor een temperatuur tussen de 37 en 38 graden gewenst is. In het koude water bereikte Heisters temperatuur óók deze hoge 38 graden, zij bleek dus geen moeite te hebben met de kou.

Echter, voor Vangeneugden moest het experiment voortijdig gestaakt worden omdat zijn kerntemperatuur lager dan 33 graden uitkwam, een teken van onderkoeling. Het is, zeker voor de mannelijke zwemmers, hopen op een warme zomer volgend jaar, anders zullen veel mannen mogelijk problemen krijgen met de kou.

De voorbereidingswedstrijd afgelopen augustus verliep, ondanks het feit dat het water ook slechts 19 graden was, zonder noemenswaardige problemen. De enige obstakels waar de zwemmers last van hadden waren de zwanen, die het maar al te gezellig vonden met al die mensen in het meer. Zelfs de lokstrategie van de organisatie kreeg de beesten niet weg uit het meer. De winnaars leken er weinig last van te hebben.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Eva Teuling

Eva Teuling is van oorsprong bioloog en houdt zich bezig met wetenschapscommunicatie voor het ERIBA-instituut van het UMCG in Groningen, werkte als onderzoeker bij de afdeling Genetica, en schrijft artikelen voor onder andere Sciencepalooza en het Postdoc Career Development Initiative.