Olympische Spelen afhankelijk van technologie /reageer

Olympische Spelen afhankelijk van technologie

Voor veel topsporters is winnen veel belangrijker dan meedoen. De Olympische Spelen in Peking zijn deze zomer het toneel voor sportprestaties op wereldniveau. Sporters die hier gaan winnen worden verheven tot nationale symbolen en kunnen nog jaren genieten van hun sterrenstatus. Het zijn echter allang niet meer alleen de sporters die deze topprestaties mogelijk maken.

NASA badpak

De hedendaagse topsporter lijkt niet meer te kunnen zonder technologische snufjes. Het wereldrecord op de 50 meter vrije slag van Inge de Bruijn werd onlangs verbroken door Marleen Veldhuis die het, op haar beurt, weer snel verloor aan Libby Trickett.

Beide zwommen in het nieuwe LZR Racer badpak van Speedo. Dit pak is ontworpen door het research & development team van Speedo in samenwerking met ruimtevaartorganisatie NASA.

Sinds 16 februari 2008 zijn er maar liefst 18 wereldrecords gezwommen in de LZR Racer. Hoewel de internationale zwembond FINA heeft aangekondigd het pak te onderzoeken is het voorlopig gewoon toegestaan. Er zijn ook geen aanwijzingen dat dit pak verboden zal worden voor de spelen in Beijing.

Puristen

Het is immers niet meer de zwemmer, maar het pak dat het record mogelijk maakt

Het zoals bij de invoering van de eerste ‘full body suits’ voor de spelen van 2000 in Sydney twijfelen puristen aan de geldigheid van de records die in deze pakken worden gezwommen. Het is immers niet meer de zwemmer, maar het pak dat het record mogelijk maakt. Hoewel we natuurlijk elke Spelen weer wereldrecords verwachten is het de vraag of dit de juiste weg is.

Zwemslaganalysesysteem

Naast in het ontwerp van snellere zwempakken speelt technologie ook een grote rol tijdens de training van zwemmers. Nederlandse zwemmers zoals Marleen Veldhuis en Pieter van den Hoogenband hebben de beschikking over een hypermodern trainingsbad. Door een samenwerking tussen Dartfish en Philips is er een uniek zwemslaganalysesysteem geïnstalleerd. Met behulp van twaalf camera’s en geavanceerde software kunnen zwemmers en coaches precies bekijken wat ze nog kunnen verbeteren.