Oma's nieuwe beste vriendin is een robot /reageer

Oma
  • door: Redactie Sync
    over: medisch, robotica
    op: 16 oktober 2014
  • Robotisering lijkt een goede oplossing te zijn als het aankomt op de eenzaamheid onder ouderen

  • Er worden steeds meer proeven gedaan met robots in verzorgingstehuizen voor ouderen, en ouderen lijken hier positief in te staan

Robotisering is over het algemeen bedoeld om menselijke taken sneller en beter te doen. Maar deze menselijke vervanger neemt niet alleen taken over die mensen wel doen. Er kan werk worden verricht door mechanische wezens dat men simpelweg zelf niet wil doen, hoe pijnlijk dat ook is. Zora en Alice zijn twee zorgrobots. Beide voornamelijk gericht op het oplossen van het grootste probleem bij ouderen, eenzaamheid.

In eerste instantie lijkt het een vreemd combinatie, ouderen en robots. De een is over het algemeen onbekend met hedendaagse technologieën en de ander juist weer de belichaming ervan. Maar robotisering en ouderenzorg lijken meer dan prima samen te gaan. Want zowel Zora als Alice hebben al meerdere ouderen een lach op gezicht bezorgd.

Alice

Zora en Alice lijken beide op robotjes afkomstig uit een Disneyfilm, maar deze twee mechanische poppetjes kunnen meer dan alleen schattig zijn. In het VU-onderzoekslab wordt Alice (wat staat voor Artificial Linguistic Internet Computer Enity) flink onder handen genomen. Het gaat om de ziel, oftewel de software waaraan nog flink gesleuteld moet worden. De manier waarop Alice nu geprogrammeerd is stelt haar in staat om een kleinschalig gesprek te voeren. Met haar ogen die bestaan uit camera’s, kan zij de persoon registeren waarmee zij een gesprek voert. Dankzij de geheugencapaciteit kan Alice vervolgens onthouden welk gezicht bij welke voorkeuren past. Bijvoorbeeld of haar oudere wel of niet van tv kijken houdt. Het probleem is dat de software die gesproken taal omzet naar tekst nog niet optimaal werkt. Gesprekken voeren is dus mogelijk maar op een karige manier. Er bestaat een systeem genaamd Silicon Coppélia. Met dat systeem kan krijgt Alice een kunstmatige intelligentie die de emotionele verhouding tussen haarzelf en de mens opbouwt en reguleert ,oftewel de oplossing voor het huidige probleem. Maar het aansluiten van dat systeem op een robot als Alice is iets dat nog niet mogelijk is. Onderzoeker Johan van Voorn roept de industrie op in te springen. Alle kennis is aanwezig maar er wordt simpelweg te weinig aandacht aan besteed.

Zora

Anders dan Alice is Zora al wel actief binnen verschillende verzorgingstehuizen voor ouderen. Ook is er een belangrijk verschil tussen de twee robots. Zora wordt namelijk bestuurt door een mens, het gesprek wordt in feite tussen twee mensen gevoerd met Zora als tussenschakel. Ook wordt zij volledig bestuurd door een mens. Zora maakte haar tv-debuut op 23 september, tijdens de uitzendig was te zien hoe zij verschillende activiteiten ondernam met ouderen. Zo werd er samen naar Goede Tijden Slechte Tijden gekeken, bingo gespeeld en deed Zora gymnastiek oefeningen voor. Dit alles gebeurde in het Nederlandse verzorgingstehuis Huize Elisabeth. Naast het tv-debuut was dit ook het debuut van Zora op Nederlandse bodem. Fabrice Goffin en Tommy Deblieck van het Belgische technologiebedrijf Qbmt zijn de geestelijke vaders van Zora. In het thuisland wordt de zorgrobot al langer en vaker ingezet bij ouderenzorg. Uiteraard zullen er ook nog verbeteringen doorgevoerd moeten worden zoals bij Alice. Het uiteindelijke doel is om de robots volledig zelfstandig en dus zal zowel de besturing als het voeren van een gesprek zonder menselijke bemoeienis moeten gebeuren.
Nu al zorgt de invoering van robots binnen de ouderenzorg voor veel discussie. Veel mensen zijn van mening dat ouderen voor de gek gehouden worden door een robot. Of de robot daadwerkelijk ingezet zal gaan worden, is afwachten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.