Onbemand vliegtuig krijgt te maken met 'drone-politie' /reageer

Onbemand vliegtuig krijgt te maken met

Tot op heden zijn er geen duidelijke regels over wat wel en wat niet mag met drones. In de Verenigde Staten is de overheid druk bezig om nog vóór de kerst nieuwe wet- en regelgeving te lanceren voor drones. Het Departement of Transportation (DoT) en de Federal Aviation Administration (FAA) werken aan een speciale wet.

Registratie
Het DoT en FAA werken onder andere aan de registratie van de drones. Ze willen het verplicht stellen dat een drone genoteerd staat voordat deze het Amerikaanse luchtruim in mag. Volgens de wet hebben we het dan over alle lucht boven de Verenigde Staten.
Met de registratie worden de details over de drone genoteerd, bijvoorbeeld welk type vliegtuig het is. De Amerikaanse minister van Vervoer, Anthony Foxx, zegt dat de registratie nodig is om bestuurders te identificeren en hard te kunnen optreden indien dat nodig is. Betere naleving van de regels zal helpen de orde te bewaken. Bestuurders die overlast veroorzaken komen daar straks niet meer ongestraft mee weg.

Kritiek op registratie
De vele drone-hobbyisten in Amerika zullen niet met vreugde reageren wanneer de nieuwe regel- en wetgeving ingaat. Tot op heden is het voor hobbyisten mogelijk om met bemande of onbemande vliegtuigen te vliegen tot op 600 voet (ruim 180 meter) boven de grond. Hierdoor kan bijvoorbeeld een Amerikaanse boer drones inzetten voor het maken van luchtfoto’s van zijn grondgebied. Na de kerst zal hij dit niet meer mogen zonder registratie.
Fox meent dat het proces van registratie niet onnodig lang hoeft te zijn of veel geld hoeft te kosten. Het is belangrijk dat de registratie doorgaat, aangezien drones steeds krachtiger worden en steeds vaker op hoogtes te vinden zijn waarop ook ander luchtverkeer vliegt. “Het is niet alsof je met je eigen auto op je eigen erf rijdt. Dit gaat om ruimte waar andere gebruikers ook werken. Het is een kwestie van verantwoordelijkheid.”

Piloot
De grootste uitdaging die de Amerikaanse overheid moet overwinnen is het terugvinden van de eigenaren van drones. Bijvoorbeeld in no-fly-zones, zoals rond luchthavens, is het gemakkelijk de drone te lokaliseren maar blijft de eigenaar die in overtreding is onvindbaar. De Amerikaanse boer die een drone gebruikt voor zijn bedrijfsvoering zal niet getroffen worden door de ‘drone politie’. Dat is althans de bedoeling. De FAA zoekt nadrukkelijk de samenwerking met plaatselijke politiekorpsen, die zicht moeten houden op alle geregistreerde drones in hun gebied.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.