Onbeperkt oefenen op een bevalling /reageer

Onbeperkt oefenen op een bevalling

Een medisch team is tijdens een operatie vergelijkbaar met een voetbalteam: alle spelers moeten optimaal samenwerken om goed te presteren. Voor een operatie zijn trainingsmogelijkheden beperkt. Het project High MedSim Center maakt het mogelijk dezelfde ingreep talloze keren opnieuw te oefenen zonder risico’s voor de patiënt.

Wie de verantwoordelijkheid heeft over vele mensenlevens, moet goed getraind zijn. Logisch. Daarom oefenen piloten en vliegtuigpersoneel al sinds jaren met enige regelmaat in een flight simulator, waarin alle aspecten van een vlucht worden nagebootst. Kom daar als chirurg eens om. De bestaande medische trainingsprogramma’s hebben uitsluitend betrekking op een deel van de situatie, bijvoorbeeld het inbrengen van een dotter-ballon. “Net als wanneer een piloot alleen oefent op het bewegen van de stuurknuppel”, zegt Joao Mena de Matos. Hij is directeur van het bedrijf European Design Centre, penvoerder van het project High MedSim Center. “Het is juist zo belangrijk dat bij een training alle aspecten van een operatie aan bod komen. De patiënt, het teamwork en de omgeving.”

Binnen het project worden gynaecologische ingrepen in een operatiekamer gesimuleerd. Het medisch personeel kan oefenen op de keizersnede, een stuitligging, een tangverlossing en ga zo maar door. Voor deze uitgangssituatie is vooralsnog gekozen, omdat bij de ingrepen veel verschillende medische en sociale aspecten aan bod komen.

Brillen

De poppen die de patiënte en het kind simuleren, zijn complexe staaltjes mechatronica. De poppen reageren met geluid en beweging op de handelingen van de gynaecoloog of verloskundige. Met behulp van speciale brillen krijgt het personeel een beeld voor ogen dat niet van echt te onderscheiden is. De brillenglazen tonen de werkelijkheid, door de computer aangevuld met virtuele beelden (augmented reality). Doordat de instrumenten zijn uitgerust met allerlei sensoren, kan de computer exact berekenen wat er in het echt zou gebeuren. De kraamvrouw kan wegkwijnen, het kind kan sterven en met een druk op de knop begint de bevalling weer van voren af aan.

Camera’s leggen de interactie tussen de betrokkenen nauwkeurig vast. Vooral het trainen van teamwork is van groot belang. “Ik heb wel gehoord dat een coassistent niet durfde te uiten wat hij zag”, vertelt Mena de Matos. “Daardoor is de patiënt uiteindelijk overleden. Ook de simulatie van de omgeving is belangrijk. Vooral tijdens eerste hulpacties gebeuren veel fouten doordat medisch personeel wordt afgeleid. Daar kun je op trainen.”
Het project kreeg al de nodige aandacht van verschillende nationale media en verloopt voorspoedig. De verschillende prototypes van de onderdelen van de simulatieruimte zijn gereed. Deze zomer wordt het geheel getest en vanaf november zullen de eerste teamtrainingen plaatsvinden in het Maxima Medisch Centum in Veldhoven.

De realisatie van het High MedSim Centre moet katalyserend werken voor de totstandkoming van een High Med Campus in Veldhoven: een hotspot van medisch technologisch onderzoek, gemodelleerd naar de High Tech Campus Eindhoven. Mena de Matos: “We hopen dat bedrijven die zich bezighouden met innovatie op het gebied van medische technologieën, zich in Veldhoven gaan vestigen. Met dit project leggen we zelf alvast de eerste steen van de campus.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Enith Vlooswijk

Enith Vlooswijk is freelance wetenschapsjournaliste. Haar bedrijf heet AllesZins Journalistiek & Tekst. Ze maakt bovendien muzikale theatervoorstellingen met Kindertheater Vanillewijs.