Nieuws/ Onbetaalde rekeningen kosten bedrijven miljarden /reageer

door: Hugo Louter
over: financiering, bedrijfskunde, juridisch, beleid
op: 22 mei 2008

Niet-betaalde rekeningen vormen een enorme verliespost voor het Europese bedrijfsleven. Dat loopt maar liefst 250 miljard euro mis als gevolg hiervan, ongeveer evenveel als het Belgische Binnenlands Product.

Wanbetalers

Zuid-Europa is koploper als het gaat om wanbetalers, de Scandinavische landen doen het naar verhouding het best. Nederland bevindt zich in de middenmoot met in 2007 ongeveer 12 miljard euro aan onbetaalde rekeningen.
Dat blijkt uit de European Payment Index van Intrum Justitia. In deze jaarlijkse barometer wordt het betaalgedrag in de lidstaten van de Europese Unie in beeld gebracht.

55,5 dagen gemiddeld

Europese overheidsinstanties blijken opnieuw de slechtste betalers: gemiddeld doen zij er 65 dagen over

Niet alleen het totaalbedrag aan openstaande rekeningen steeg tot recordhoogte. Ook het percentage niet betaalde facturen was nog nooit zo hoog (2 procent, tegen 1,9 procent in 2007).
Gemiddeld steeg het aantal dagen dat het duurt voordat een rekening in Europa wordt voldaan naar 55,5. Europese overheidsinstanties blijken opnieuw de slechtste betalers: gemiddeld doen zij er 65 dagen over om een rekening te betalen. Bij het bedrijfsleven ligt dat aantal op 55 en bij consumenten op 41.

Lakse houding

Belangrijkste reden voor niet of te laat betalen is de lakse houding van het bedrijfsleven zelf bij het incasseren van rekeningen. De onderzoekers stellen vast dat bedrijven zich laten verblinden door de goede economische situatie in de afgelopen jaren. Ze draaien goed en maken mooie winsten.
Bovendien vinden ze het lastig hun klanten aan te spreken op hun betaalgedrag. Ze hebben geen oog voor het feit dat banken als gevolg van de kredietcrisis steeds lastiger en duurder worden bij het verstrekken van kredieten.

Slechte betalingsmoraal

Volgens de European Payment Index is de betalingsmoraal in Nederland ondanks de economische voorspoed in de laatste twee jaar onverminderd matig tot slecht. Bedrijven betalen hun rekeningen weliswaar iets sneller dan vorig jaar, maar nog altijd wordt de betalingstermijn gemiddeld met 13,2 dagen overschreden.

In Nederland wordt 2,4% van alle rekeningen helemaal niet betaald. Dat kost ondernemers jaarlijks 12 miljard euro. De overheid is wederom met afstand de slechtste betaler. Leveranciers van de Nederlandse staat krijgen gemiddeld pas na 46 dagen betaald.
Het kan overigens nog slechter: in Portugal betaalt de overheid pas na 137,8 dagen.

Reageren via Facebook

Reacties