Nieuws/ Ondernemers MKB geremd door regels /reageer

door: Cindy Curré
over: financiering, management, regelgeving
op: 5 november 2008

Ruim de helft van alle kleine ondernemers is ervan overtuigd dat zijn bedrijf het beter zou doen met minder financiële regels. Tien procent daarvan vindt zelfs dat de regelgeving in ons land ronduit een bedreiging vormt voor zijn voortbestaan.

Kostenanalyse minder belangrijk

Uit Het Grote Boekhoudonderzoek 2008 blijkt onder meer dat kostenanalyse laag op de prioriteitenlijst staat van ondernemend Nederland. De meeste ondernemers geven voorrang aan facturatie (32 procent) of het bijhouden van de boeken (30 procent). Kostenanalyse komt op de laatste plaats, nog na de belastingaangifte en het budgetteren van kosten en opbrengsten.

De helft van de kleine ondernemers vindt dat er teveel regels zijn en zegt daar last van te hebben. Voor acht procent van de bedrijven leveren de regels op financieel gebied kansen. De rest van ondernemend Nederland vindt dat de regels prima en nodig zijn en ziet zijn bedrijfsvoering er niet positief of negatief door beïnvloed.

Overzicht beperkt

De helft van de ondernemers zegt vooral op het gevoel te vertrouwen als het gaat om wat er speelt in de onderneming. Van deze groep weet 45 procent aan het einde van de maand hoe de onderneming het gedaan heeft. Voor 27 procent blijft dat een mysterie tot het eind van elk kwartaal en de overige ondernemers zien het bedrijfsresultaat pas na de jaarafsluiting voor het eerst.

Aan Het Grote Boekhoudonderzoek van Exact Online deden 650 mensen mee die financieel verantwoordelijk bestuurder of eigenaar zijn van bedrijven met minder dan 25 medewerkers.

Reageren via Facebook

Reacties