Voedsel
Dit onderwerp bevat 107 artikelen.
Schimmelbestrijding geeft voedsel voor 600 miljoen meer mensen
door: Desiree Hoving
Onze belangrijkste voedingsmiddelen worden in toenemende mate bedreigd door schimmels.
Belangrijkste oorzaak voor de stijging: mensen en goederen reizen meer.
Van eten als onze voorouders worden we gezonder oud
door: Redactie Sync
Voeding van onze voorouders bevatte meer eiwitten en omega-3 vetzuren, minder koolhydraten en minder linolzuur dan onze voeding nu.
Daar is ons dna op afgestemd, dus dat is gezonder.
Aroma is de nieuwe afslanker
door: Ewald Smits
Hoe sterker het aroma van eten, hoe kleiner de hapjes die mensen ervan nemen
Aroma toevoegen doet mensen dus minder eten
Elke dag een hapje gif
door: Gerard Ringenaldus
De toename van ziektes is niet los te zien van gifgebruik in de landbouw en in verpakkingen
Toch is er nauwelijks onderzoek naar de gevolgen van onze dagelijks gifinname
De nieuwste fruitgeuren en -smaken komen uit de fabriek
door: Emma van Laar
Isobionics ontwikkelt en produceert natuurlijke geur- en smaakstoffen.
Het jonge bedrijf heeft al twee aroma's op de markt: een sinaasappel- en een grapefruitgeur.
Maïsafval krijgt een bestemming; DSM maakt er biobrandstof van
door: Igor Znidarsic
Wat te doen met de oneetbare resten van maïs?
Heel simpel, zegt DMS: We maken er biobrandstof van.
Snelstgroeiende economische macht: de illegale straatverkoper
door: Ewald Smits
Straatverkopers vormen de snelstgroeiende economie ter wereld
Met 1,8 miljard banen en 10 biljoen dollar is hij maar net kleiner dan de Amerikaanse
Oud bier is misschien helemaal geen bier
door: Krijn Soeteman
Was er 4000 jaar geleden wel of geen bier?
We weten niet goed of en hoe er gebrouwen werd.
Verplichte etikettering kan rituele slacht snel inperken
door: Gerard Ringenaldus
Ritueel slachten was ooit uitzondering, maar dat is het nu niet meer
Producenten maken voor het gemak alles maar Halal. Je eet dierenleed zonder dat je het weet
DNA-test onderscheidt echte marsepein van nep
door: Desiree Hoving
Dankzij een DNA-test kan echte marsepein van nep worden onderscheiden.
Dat melden onderzoekers van de universiteit van Hamburg.
Foie gras: wetenschappelijk getest, maar nog steeds niet diervriendelijk
door: Eva Teuling
Nieuw onderzoek van een groep Franse wetenschappers laat een nieuw licht schijnen op de perfecte foie gras.
Dat levert iets minder leed op voor de arme eendjes.
Chip houdt bedreigde blauwvintonijn in de gaten
door: Jop de Vrieze
Door gevangen tonijn van een chip te voorzien, is na te gaan waar de bedreigde vis naartoe gaat
Uit de Middellandse Zee wordt veertig procent meer tonijn gevangen dan officieel is toegestaan
Eén aarde met 7 miljard bewoners; het kan, en ecologisch verantwoord
door: Anke Smits
De VN verwacht binnen tachtig jaar een verdubbeling van de huidige wereldbevolking.
Slingerland: ‘Ecologisch vraagstuk blijft echter oplosbaar’.
Ecoferm maakt een kringloop door productie van vlees, energie en algen
door: Marc van der Sterren
Bij Ecoferm worden algen gekweekt in een luchtwasser, ook wordt vlees, energie en schoon water geproduceerd.
Varkensmest wordt daarbij als grondstof gebruikt.
In de VS groeit GM-koolzaad in het wild
door: Marc van der Sterren
Onderzoekers troffen het genetisch gemodificeerde gewas buiten de akkers aan.
Dat roept vragen op over de veiligheid van sleutelen aan plantengenen.