One Session start psychologische zelfhulp-methode /reageer

One Session start psychologische zelfhulp-methode
  • door: Redactie Sync
    over: internet, psychologie, strategie
    op: 23 april 2021
  • One Session lanceert een nieuwe methode voor psychologische zelfhulp: Single Session Therapy (SST)

  • Dienst richt zich op particulieren en bedrijven en is sinds augustus 2020 ook online actief in Nederland

Een nieuwe methode voor psychologische zelfhulp: Single Session Therapy (SST). Het Amsterdamse bedrijf One Session is laagdrempelig en toegankelijk en geeft mensen na één sessie handvatten om problemen in het dagelijks leven snel zelf op te lossen. One Session is er voor particulieren en bedrijven en is sinds augustus 2020 ook online actief in Nederland.

De methode van One Session bestaat uit één gesprek, waarna iemand verder kan met de aangereikte handvatten en oefeningen. In zo’n sessie moet duidelijk worden wat er met iemand aan de hand is, waar de pijn zit. “Mensen in een complexe situatie denken vaak dat hun emotie in de weg zit, terwijl de situatie zélf om aanpassing vraagt”, zegt initiatiefneemster Helen van Empel. Een sessie moet iemand het vertrouwen geven dat hij of zij het probleem kan oplossen. One Session reikt de benodigde handvatten in één sessie op maat aan en stimuleert mensen om met elkaar in gesprek te gaan, bijvoorbeeld met familie of vrienden.

Snelheid

De snelheid waarmee One Session reageert, biedt mensen de mogelijkheid om veel problemen te voorkomen. “In de reguliere zorg is er na een maand vaak nog niets gebeurd. Dan gaat kostbare tijd verloren. Bij One Session krijg je binnen een dag een gesprek”, zegt Van Empel. “Zo kan je bijvoorbeeld een burn-out voorkomen en krijgt een werkgever communicatievere medewerkers.”

Hulp ’At point-of-need’

De SST-methode komt over uit de VS en Canada, waar de manier van werken gestaag groeit. Mensen kunnen snel terecht om een uur te praten over hun situatie. “Op het moment dat ze daar behoefte aan hebben. Zo werkt het bij ons ook”, zegt Van Empel, die als voormalig eigenaar van een psychologenpraktijk ontdekte dat veel cliënten eigenlijk maar één goede sessie nodig hadden om hun situatie weer te overzien.

Strippenkaart voor bedrijven

One Session is er voor particulieren en bedrijven. Tot de eerste klanten behoren onder andere advocatenkantoren en RTL. Bedrijven kunnen een strippenkaart kopen voor meerdere sessies en meerdere werknemers. Deze hulp kan ook anoniem worden geboden. Niet gebruikte strippen kunnen worden geretourneerd. “Vaak is een gesprek waarbij iemand de juiste handvatten krijgt aangereikt veel effectiever dan ellenlange praatsessies. Psychologen stellen vaak een erg lang traject voor”, zegt Van Empel. “Wij gaan uit van één sessie. En een sessie via videoverbinding kan altijd en overal.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.