Nieuws/ Onherkenbaar op internet met een nieuw hoofd /1 reactie

door: Cindy Curré
over: internet, software, privacy, computer
op: 18 augustus 2008

Het delen van grote hoeveelheden digitale foto’s op internet roept steeds meer vragen op rondom de bescherming van de privacy van individuen. Niet iedereen vindt het leuk om - zelfs in niet-compromitterende situaties - met zijn hoofd op internet te verschijnen. Ook een Amerikaanse dienst als Google Street View roept privacyproblemen op. Want al zijn de straatfoto’s genomen in openbaar gebied, toch kan dat problemen veroorzaken (’wat deed jij vorige week in Amsterdam?’).

Het CAVE Laboratory van Columbia University in de Verenigde Staten heeft een oplossing gevonden door de ontwikkeling van een technologie die het mogelijk maakt om ‘echte’ gezichten op digitale foto’s automatisch te vervangen door andere gezichten, bijvoorbeeld uit stock-fotografie.

Database

Het project heeft een grote hoeveelheid digitale foto’s van internet gedownload en de gezichten automatisch geïsoleerd met hiervoor geschreven software. Elk gezicht is vervolgens ‘over’ een coördinatensysteem gelegd. Van de foto’s is een offline-database aangelegd.

Het vervangingsalgorithme heeft drie verschillende fases. In de eerste fase wordt een input-gezicht geselecteerd en worden alle gezichten uit de database geanalyseerd met behulp van het coördinatensysteem. Hierna worden mogelijke kandidaten voor het ‘output’-gezicht geselecteerd op basis van vergelijkbaarheid van uiterlijk en pose.

Daarna worden pose, belichting en kleur van het ‘output’-gezicht zoveel mogelijk aangepast aan het eerste gezicht. In de laatste fase wordt de beste kandidaat geselecteerd voor de ‘output’-foto.

Iedereen lacht

De nieuwe technologie kan niet alleen worden gebruikt voor het beschermen van online privacy. Ook het samenstellen van een aantrekkelijke foto van meerdere personen uit verschillende originelen is denkbaar. Het komt immers vaak voor dat op de ene foto persoon één leuk lacht, maar persoon twee juist zijn/haar ogen dicht heeft. Door het selecteren van de leukste gezichten van elk persoon van een serie foto’s, is achteraf relatief gemakkelijk een aantrekkelijke foto te maken waarop iedereen lacht én zijn ogen open heeft.

Reageren via Facebook