Online ondernemers, pak die duurzame kans! /1 reactie

Online ondernemers, pak die duurzame kans!

In het nieuwe Energieakkoord dat onlangs is gesloten staat op welke manier de overheid zich zal gaan inzetten voor meer duurzame samenleving. De aandacht voor het thema duurzaamheid biedt veel kansen voor ondernemers, die ook door steeds meer bedrijven worden gepakt. Consumenten staan positief tegenover duurzame bedrijven en natuurlijk is het positief voor de leefomgeving.

Vaak wordt bij duurzaamheid gedacht aan de mogelijkheden voor producenten en fysieke winkels, maar online liggen er ook genoeg kansen om duurzaam te ondernemen. Bedrijven die zelf produceren kunnen bijvoorbeeld op gebied van grondstoffen of energiebesparing een duurzame koers varen. Bekende voorbeelden zijn de koffiebonen van Max Havelaar, die vervolgens door sommige producenten zelfs ook nog duurzaam worden verwerkt. Een ander duurzaam voorbeeld is het hier op Sync eerder verschenen artikel over de Chevrolet Volt, waarvan de accu als noodstroomvoorziening kan worden gebruikt. Maar niet alleen producten kunnen een milieuvriendelijker beleid volgen. Denk bijvoorbeeld aan hoe supermarkten batterijen inzamelen en hoe er bij diverse winkelcentra containers staan om kleding te doneren.

Duurzaam ondernemen is echter niet alleen weggelegd voor ondernemers met fysieke winkels. Ook bedrijven die voornamelijk online actief zijn kunnen hun steentje bijdragen. Onlangs kondigde webwarenhuis fonq.nl aan dat ze met kledinginzamelaar Packmee gaan samenwerken. Dit houdt in dat klanten van fonq.nl de dozen waarin hun een bestelling zit een tweede leven kunnen geven door deze gevuld met kleding op te sturen naar Packmee. Deze organisatie verkoopt deze kleding aan distributiecentra en schenkt minimaal de helft van hun omzet aan het goede doel. Op deze manier weet fonq.nl zich dus in te zetten voor een duurzamere samenleving, door het tweede leven van hun verpakkingen en de goede doelen waar de kleding en het geld terechtkomen.