Online radiostation MyRadio leert je muzieksmaak kennen
/reageer
-
door: Rob van Leeuwen over: internet, gadgets, software, businesstrends op: 30 mei 2012 MyRadio is een soort Pandora, maar dan van de Nederlandse Sky Radio Group. De online radiodienst leert van je muzieksmaak.
Mede mogelijk gemaakt dankzij technologie van Google.
Met online radiodienst MyRadio gaat Sky Radio Group de strijd aan met de Spotify’s van deze wereld. Ceo Philip Alberdingk Thijm: “Zij benaderen het vanuit de techniek, wij vanuit de muzieksamenstelling.”
Online radio bestaat al lang, ook is er op internet inmiddels een breed aanbod aan streaming muziekdiensten beschikbaar. Toch denkt Sky Radio Group iets extra’s toe te voegen met MyRadio, een online radiodienst die zich aanpast aan de voorkeuren van individuele gebruikers. Het is een gratis radiostation op internet, in eerste instantie rond zo’n twintig themakanalen, die luisteraars kunnen personaliseren door aan te geven welke afgespeelde nummers ze wel en niet leuk vinden (duimpje naar boven, of duimpje naar beneden). Ook is het mogelijk om zelf afspeellijsten te bouwen op basis van twee tot acht thema´s uit het aanbod, waarbij de onderlinge verhouding tussen de muziekstijlen zelf kan worden ingesteld.
Radio-ervaring
“MyRadio leert zo gaandeweg je muzieksmaak kennen”, vertelde MyRadio-manager Niels Hoogland tijdens de presentatie. De dienst, die na de zomer voor iedereen wordt opengesteld, is te gebruiken in internetbrowsers, in een speciale speler voor desktopcomputers en er wordt gewerkt aan verschillende mobiele applicaties. Luisteraars kunnen de radio-ervaring vergroten door audiobulletins met nieuws, weer en verkeer aan hun afspeellijsten toe te voegen. Sky Radio Group zegt dat er in de toekomst meer van dit soort content beschikbaar wordt.
Radio versus streaming
Volgens Gert Jan Kole, senior project manager interactive media bij Sky Radio Group, zijn streaming muziekdiensten en radio twee verschillende werelden. “Gebruikers luisteren 5 tot 6 uur per maand naar Spotify, maar drie uur per dag naar de radio. Streamingdiensten bieden een radiofunctie, maar nog steeds moet je zelf nadenken wat je wil horen. MyRadio werkt anders: de dienst analyseert wat een luisteraar in een playlist doet en past zich langzaam maar zeker aan zijn smaak aan.”
De eerste indruk van de dienst is erg goed, zo ondervond SYNC: MyRadio werkt snel en intuïtief, daarnaast combineert het op een slimme en laagdrempelige manier verschillende aspecten van andere bekende online muziekdiensten. Het algoritme achter MyRadio lijkt ook goed te werken. De perfecte playlist maak ik het liefst helemaal zelf en is uitgebreider, maar een tijdje goed op de duimpjes klikken en mijn Alternative-afspeellijst bevatte een stuk minder ruis.
Advertenties, in beeld en geluid, moeten zorgen voor de omzet. Gebruikers kunnen aangeven of ze reclames leuk of niet leuk vinden, zodat merken feedback krijgen op hun commercials, daarnaast hoopt Sky Radio Group luisteraars op basis van hun profiel specifieker te targetten. “Voor adverteerders is dit systeem ideaal, het verandert radio van massamedium naar een één-op-één-medium”, zegt ceo Philip Alberdingk Thijm.
Jezelf aanvallen
In september 2011 werd begonnen aan de ontwikkeling van MyRadio. In het geheim werkte een groep van zo’n 15 specialisten aan de dienst, pas in februari van dit jaar werden andere medewerkers van Sky Radio Group op de hoogte gesteld. De ontwikkelaars werden bewust als een start-up aan het werk gezet, vertelt Alberdingk Thijm, die begin dit jaar het stokje van Ab Trik overnam. “Om het project geheim te houden, maar ook om de ontwikkelaars de ruimte te geven te innoveren. Tegelijkertijd heb ik wel geprobeerd voeling te houden. In eerste instantie viel het project onder de directeur digitaal, toen het de kraamkamerfase was ontstegen heb ik in Niels Hoogland een aparte manager aangesteld. We hebben steeds dagelijks contact gehad.”
Inmiddels zitten er 9 manjaren aan werk in het project, vertelt Alberdingk Thijm. “Voor grote bedrijven is het lastig zo´n nieuw project te ontwikkelen, want het kan schadelijk zijn voor je bestaande business. Maar als je jezelf niet durft aan te vallen, dan doet iemand anders het wel. Dus is er een substantiële investering voor dit project vrij gemaakt.”
Synergie met TMG
Volgens de ceo onderscheidt MyRadio zich van soortgelijke diensten als Spotify, Pandora en Last.fm, omdat het vanuit een andere invalshoek is gestart. “Zij benaderen het vanuit de techniek, wij vanuit de muzieksamenstelling. Wij zijn de eerste radiopartij die dit doet.” De kanalen van MyRadio worden gevuld door verschillende experts, zo is Niels Hoogland verantwoordelijk voor de genres hiphop en r&B. Alberdingk Thijm: “Daarnaast focussen we op aanvullende content, zoals het nieuws, maar ik kan me ook voorstellen dat een samenwerking met de sportredactie van ons moederbedrijf TMG synergie kan opleveren.”
De ontwikkeling van het platform werd eind 2011 gestart, maar het idee voor MyRadio was er al veel langer, vertelde oud-SYNC-blogger Gert Jan Kole, senior project manager interactive media bij Sky Radio Group, na de presentatie. “Eigenlijk al vijf jaar, maar het kon nog niet uitgevoerd worden. Het grootste probleem waar we tegenaan liepen, was dat we te maken kregen met enorm veel gebruikers die allemaal een andere request opsturen. Dat konden we technisch niet oplossen, totdat Google met Hadoop kwam. Deze software is door hen ontwikkeld omdat ook zij te maken hadden met veel gebruikers die allemaal iets anders wilden.”
Vast canon aan nummers
Anderhalf jaar geleden werd Hadoop als open source software aangeboden door Google, waardoor Sky Radio Group de plannen voor MyRadio kon gaan uitvoeren. De dienst werkt niet zoals Spotify via een p2p-techniek , vertelt Kole. “Elk nummer wordt als bestand lokaal op een server opgeslagen, dat doen we samen met KPN. Het wordt daarna encrypted opgehaald, naar de speler gestuurd en daar weer uitgepakt en afgespeeld.”
Elk genre- of themakanaal kent een vast canon aan nummer, dat wekelijks wordt ververst door de verschillende muzieksamenstellers. Kole: “De canon bestaat uit nummers die er zeker in passen, daarnaast is er per kanaal ook een onderlaag aan liedjes die er niet 100% inpassen maar die op basis van je eigen voorkeuren wel naar boven kunnen komen. Elk nummer krijgt een initiele waardering mee per afspeellijst, die vervolgens door de smaak van de luisteraar, aan de hand van likes en dislikes, wordt aangepast binnen zijn profiel. Zo zal het op een gegeven moment niet meer nodig zijn om te liken, omdat het systeem dan precies je muzieksmaak herkent.”
Besloten beta
Het is binnen MyRadio niet mogelijk om te zoeken op artiesten (zoals in bijvoorbeeld Spotify wel kan), je bent afhankelijk van de muziekkeuze van de samenstellers, binnen de verschillende genres. Wel kan je nummers als favoriet aanmerken, en met 50 of meer favoriete nummers kan je weer een eigen afspeellijst starten. Je eigen lijsten kan je delen met vrienden (die via diverse sociale media aan MyRadio worden gekoppeld), of aan iedereen die interesse heeft. Aangezien een afspeellijst gaandeweg op de smaak van één persoon wordt afgestemd, kan een Alternative-playlist per persoon verschillen, ondanks het feit dat de oorspronkelijke basislijst met nummers hetzelfde is.
MyRadio, dat bewust onder een nieuwe merknaam in de markt wordt gezet (“Want het gaat breder dan alles wat we doen”), opent de komende tijd eerst voor een beperkt publiek. De dienst hoopt via een invite-systeem een viraal effect te creëren. Na de zomer zal MyRadio voor iedereen worden opengesteld. Je kan jezelf tot die tijd op de wachtlijst zetten als betatester (zie hier de betaversie), al heb je daar op dit moment nog wel een Hyves-account voor nodig… (Update: inmiddels is het ook mogelijk met je Facebook-account in te loggen)
Check hieronder het introductiefilmpje van MyRadio:
Ook interessant:
Wrapp, na Spotify het volgende Zweedse internetsucces
Spotify wil muzikaal app-platform worden
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook