Onschuldig virus blijkt stille moordenaar /2 reacties

Onschuldig virus blijkt stille moordenaar

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een veelvoorkomend virus een belangrijke oorzaak kan zijn van hoge bloeddruk. Dit kan grote gevolgen hebben voor de preventie en behandeling van hoge bloeddruk, zegt Clyde Crumpacker. Hij is onderzoeksleider en hoogleraar infectieziekten aan de Harvard Medical School.

Hoge bloeddruk

Mensen met hoge bloeddruk hebben een grotere kans op hartaanvallen en beroertes. Soms kan de oorzaak voor hoge bloeddruk worden gevonden en behandeld. Maar bij 90% is de oorzaak onbekend. Deze mensen moeten vaak levenslang medicijnen slikken om de bloeddruk laag te houden. Maar medicijnen behandelen niet de oorzaak en hebben regelmatig vervelende bijwerkingen.

Cytomegalovirus

Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het cytomegalovirus (CMV) een belangrijke oorzaak voor hoge bloeddruk kan zijn. Dit virus komt voor bij 50-80% van de volwassenen. Eenmaal besmet blijft het virus levenslang aanwezig in het lichaam. Bij gezonde mensen leek CMV altijd vrij onschuldig. Alleen bij mensen met een verstoorde afweer, zoals HIV-patiënten of herstellers van een orgaantransplantatie, veroorzaakt het virus soms dodelijke infecties.

Met het nieuwe onderzoek van Crumpacker heeft CMV haar relatieve onschuld verloren

Crumpacker vergeleek twee groepen muizen met elkaar. De ene groep werd geïnfecteerd met CMV, de andere niet. De bloeddruk bij de geïnfecteerde muizen was veel hoger. Wanneer de geïnfecteerde muizen ook een cholesterolrijk dieet kregen, was niet alleen de bloeddruk hoger, maar werd ook schade aan de bloedvaten gezien.

Virussen steeds vaker gekoppeld aan ziekten

Het cytomegalovirus is niet het enige virus dat sinds kort wordt gekoppeld aan belangrijke ziekten. Zo werd rond 1970 ontdekt dat het humaan papillomavirus (HPV) verantwoordelijk was voor bepaalde soorten kanker. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Een ander voorbeeld is de maagzweer. Lang werd gedacht dat maagzweren ontstonden als gevolg van stress. Maar inmiddels is bekend dat 90% van de maagzweren door de Helicobacter pylori-bacterie wordt veroorzaakt. Maagzweren worden tegenwoordig dan ook behandeld met antibiotica.

CMV beïnvloedt bloeddruk

De onderzoekers denken dat CMV ook voor mensen schadelijk zal zijn. Zo hebben ze aangetoond dat het virus zorgt voor verhoogde productie van renine door menselijke niercellen. Renine functioneert normaal gesproken als signaalstof om de bloeddruk te verhogen. Maar wanneer grote hoeveelheden renine ongecontroleerd door CMV vrijkomen, wordt de bloeddruk te hoog. Verder onderzoek is nodig om te zien of deze resultaten niet alleen op celniveau plaatsvinden, maar ook gevolgen hebben voor het menselijk lichaam.

CMV-vaccin

Het verraderlijke van hoge bloeddruk is dat al veel schade is aangericht voordat je er iets van merkt. Veel mensen hebben hoge bloeddruk zonder hinder te hebben. Pas bij ernstige complicaties als een hartaanval of beroerte wordt de onderliggende hoge bloeddruk ontdekt. Hoge bloeddruk wordt daarom ook wel de stille moordenaar genoemd. Een stille moordenaar die in de toekomst wellicht kan worden voorkomen door inenting met een CMV-vaccin.

Reageren via Facebook

Over Derk Runhaar

Derk Runhaar is huisarts en schrijft over innovaties in de gezondheidszorg.