Onstuimige groei zonne-energiebranche /3 reacties

Onstuimige groei zonne-energiebranche

Nu de ene na de andere financiële onheilstijding ons bereikt, lijkt in ieder geval één sector onaangedaan door de huidige kredietcrisis. De industrie voor hernieuwbare energie en die van zonne-energie in het bijzonder laat forse groeicijfers zien, naast positieve bijstellingen van prognoses en een stroom van nieuwe investeringen.

Duitsland

Dicht bij huis beleeft de zonne-energiebranche in Duitsland gouden tijden. Zo stelt SolarWorld AG in Bonn de prognoses voor 2008 naar boven bij. De omzet steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 56,1 procent tot 123 miljoen euro. De omzet van Solar-fabrik AG in Freiburg steeg in de eerste negen maanden van 2008 met 54 procent. De uitkomsten van het derde kwartaal 2008 waren de beste in de historie van deze onderneming.

Ook Centrosolar in München, één van de zonne-energiebedrijven met een hoge notering aan de beurs, verwacht op basis van kwartaalcijfers dit jaar hoger uit te komen dan de prognose. Over het gehele jaar wordt een omzetverhoging verwacht van 40 procent, waarmee de omzet over 2008 op 310 miljoen euro komt. Q-Cells in Bitterfeld-Wolfen, ‘s werelds grootste zonnecellenproducent (PV), bevestigt de eerder gedane prognoses van forse productiestijgingen voor de jaren 2009 en 2010. De doelstelling voor wat betreft het productievolume voor 2009 is ruim 1 Gigawatt en voor 2010 meer dan 2 Gigawatt.

Amerika doet ook mee

Maar niet alleen in Duitsland wordt voortdurend geïnvesteerd in zonne-energie. Ook in de Verenigde Staten is recentelijk een nieuwe fabriek geopend voor dunne film solarmodules, door HelioVolt in Austin, Texas. Men heeft hoge verwachtingen van deze fabriek, mede door de hoge verwerkingsgraad van het product, waardoor het goedkoper kan worden aangeboden aan klanten. En de 160 nieuwe arbeidsplaatsen die de fabriek oplevert, zijn in het door banenverlies geplaagde Amerika uiteraard ook meer dan welkom. Recentelijk werd HelioVolt in de Verenigde Staten nog onderscheiden met de Editor’s Award for the most Revolutionary Technology. Deze prijs die zij met een ander bedrijf deelden, kregen ze voor hun kostenverlagende productiemethoden bij de vervaardiging van dunne-film zonnecellen.

First Solar uit Tempe, Arizona meldt dat het langdurige leveringscontracten heeft afgesloten met diverse Europese bedrijven. Deze contracten zorgen voor omzetten van ruim 800 miljoen dollar in de jaren 2009-2013. Dit fotovoltaïsche bedrijf wordt door het vakblad Photon als toonaangevend in de Verenigde Staten gezien. Dit is vooral vanwege hun zeer lage productiekosten, hun enorme groei en een unieke techniek. Dit zijn volgens Photon de redenen dat dit bedrijf als eerste de concurrentie aan kan gaan met producenten van conventionele energie.