Onverdoofd slachten wordt Europese zaak /2 reacties

Onverdoofd slachten wordt Europese zaak

Een ruime Kamermeerderheid wil het onverdoofd slachten van dieren bij wet verbieden. Desondanks is de kans groot dat ritueel slachten zonder verdoving blijft voortbestaan. De Nederlandse regering kan zich verschuilen achter Europa.

Op initiatief van moslimorganisaties in Nederland (CMO) en andere Europese landen wordt binnenkort een Europese conferentie gehouden over een Europese standaard voor halalvlees. Als deze Europese Standaard - waar onverdoofd slachten zeker een onderdeel van zal zijn - door Brussel wordt omarmd, geeft dat de Nederlandse regering een mooi argument. ‘Een verbod op onverdoofd slachten mag helaas niet van Europa’, zal de reactie zijn van het CDA. Deze partij is nog wel tegen een verbod, in tegenstelling tot de VVD, die een onverwachte draai heeft gemaakt op dit onderwerp.

Pyrrusoverwinning

De moslimorganisaties lijken er, gezien hun centrale aanpak, op aan te sturen dat de uitkomst van de conferentie bindend zal zijn voor alle lidstaten. De overwinning van de Partij van de Dieren met steun van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zal, als dat zo is, een Pyrrusoverwinning blijken te zijn. Overigens is het ook mogelijk dat Brussel al een besluit over de kwestie neemt voordat de Tweede Kamer dat doet. Den Haag is daar pas over enkele weken aan toe, omdat eerst nog een hoorzitting en een debat op de agenda staan.

Bij wet is in Nederland geregeld dat het slachten van dieren onder verdoving moet plaatsvinden. Er worden uitzonderingen gemaakt voor ritueel slachten (joods en islamitisch), omdat dit wordt beschouwd als onderdeel van de vrijheid van godsdienst. Het lijkt er sterk op dat deze uitzondering inmiddels stilzwijgend regel is geworden. Het assortiment halalproducten is de laatste jaren fors uitgebreid - ook ongevraagd. Halalprodukten zijn zelfs al exportproducten geworden.

Onder andere in supermarkten zijn steeds meer halalprodukten te krijgen. Consumenten krijgen soms ook ongevraagd en zonder het te weten Halal-producten voorgeschoteld. Zo wordt Nederlandse (halal)kaas bereid volgens sharia-wetgeving, zonder dat dit op het label wordt vermeld. En personeel van de politie IJsselland krijgt alleen nog Halal-lunchpaketten voorgeschoteld. Dat mag, volgens de minister.

Het is zonneklaar dat door het groeiende aanbod van halalproducten in Nederland steeds meer onverdoofd moet worden geslacht. Religies en zakelijke belangen lijken te gaan prevaleren boven de Westerse normen aangaande dierenleed.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.