Nieuws/ Ook auto's worden open source /3 reacties

door: Redactie Cursor
over: energie, duurzaam, milieu, mobiliteit, werktuigbouw
op: 25 juni 2008

Autofabrikanten sleutelen altijd in het diepste geheim aan nieuwe modellen. Dat het ook anders kan, wil C,mm,n (spreek uit als Common) bewijzen. Het project is een open platform waar iedereen een bijdrage kan leveren aan een schone, lichte en slimme auto.

C,mm,n is een soort virtuele garage waar iedereen over de vloer kan komen met ideeën. Techniek, design, marketing, mobiliteitsplannen, het maakt in wezen niets uit. Iedere bijdrage via internet kan een vruchtbare discussie op gang brengen en nieuwe concepten opleveren. “Autofabrikanten bouwen meestal voort op bestaande vormen. Bij open source development denk je minder volgens traditionele lijntjes”, aldus Igo Besselink van de faculteit Werktuigbouwkunde.

Volgens de universitair docent voertuigdynamica heeft een dergelijke uitwisseling zijn waarde allang bewezen bij de ontwikkeling van software.
Toch houdt hij zijn reserves. “Zet je een autoconcept zomaar op internet? Hoe ga je om met het ontwerp? Wat betekent dat voor licenties? Allemaal vragen waar we nog een antwoord op zoeken.”

AutoRAI

C,mm,n is ontstaan uit een competitie die de stichting Natuur en Milieu in 2005 opzette. Op zoek naar de ideale auto, werden de drie Nederlandse technische universiteiten gevraagd om mee te doen. Zij bundelden hun krachten, wat resulteerde in een conceptwagen die in 2007 op de AutoRAI veel bekijks trok. Om een vervolg aan dit succes te geven, wil C,mm,n in 2009 opnieuw pronken met een nieuw innovatief model. De keuze om toe te werken naar een nieuw model voor de AutoRAI is bewust genomen. Besselink: “Het voorkomt dat we verzanden in al te academische discussies.”

Denksessie 27 juni

De eerste denksessie van C,mm,n vond in februari plaats in Delft. Het werd een open bijeenkomst waar technici, kunstenaars, gepensioneerden en zelfs kinderen hun zegje deden. Op vrijdag 27 juni is een tweede denksessie op de TU Eindhoven. Om meer richting aan de discussie te geven, zullen in Eindhoven gastsprekers een voordracht houden. Aansluitend worden in groepjes ideeën verder uitgewerkt. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur in het lab van Automotive Engineering Science van de faculteit Werktuigbouwkunde.

C,mm,n is een project van de 3TU.Federatie, een samenwerkingsverband van de TU Delft, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente dat in februari 2007 werd opgericht. Overigens is C,mm,n niet het enige open source ontwikkelproject voor auto’s. Al eerder berichtte Sync over een aantal Nederlandse en Amerikaanse projecten op dit gebied.

Reageren via Facebook