Ook de insulinepomp krijgt iPod-looks /reageer

Ook de insulinepomp krijgt iPod-looks

Mijn iPod, mijn mobieltje en mijn insulinepompje. De medische industrie vliegt in toenemende mate ontwerpers in om medische apparaatjes als insulinepompjes, bloeddruk- en suikerspiegelmeters een cooler en minder medisch uiterlijk te geven. “Het helpt patiënten de producten gemakkelijker te gebruiken”, zegt een fabrikant. Maar de werkelijke reden lijkt dat de markt voor hippe medische apparatuur op uitbarsten staat en menig fabrikant daar graag een graantje van meepikt.

Neem de insulinepomp. Volgens de World Health Organization (WHO) lijden er wereldwijd 180 miljoen mensen aan diabetes en de verwachting is dat dit getal in 2030 is verdubbeld. Met die massamarkt in het vooruitzicht en de toenemende behoefte van patiënten om zelf te dokteren, groeit de behoefte aan handige meters en pompjes. Maar handig alleen is niet meer genoeg. Omdat de apparaatjes vaak op het lijf gedragen worden, moeten ze ook in toenemende mate smoelen.
Vier voorbeelden van wrede insulinepompjes en -meters.

1. | Paradigm REAL-Time system

Glucose meting realtimeMedtronic’s (MDT) Paradigm REAL-Time system is een mooi voorbeeld van hoe bepalend design lijkt te zijn in medische gadgets. Het apparaat geeft de patient een realtime beeld van zijn bloedsuikers. Mininaaldjes die in de bloedbaan worden gebracht nemen steeds minuscule hoeveelheden bloed op, waarvan vervolgens de bloedwaarden worden gemeten.

2. | Glucophone

De Glucophone belt automatisch de dokterHealthPia en LG Electronics ontwikkelden samen de GlucoPhone, het eerste en voorlopig enige mobieltje dat ook je suikerspiegel kan meten. Kwestie van een klein beetje bloed op een wegwerpstripje droppen en die strip vervolgens in zijkant van de telefoon te duwen. De telefoon leest de strip uit en geeft de gebruiker de waardes, die hij vervolgens met één druk op de knop kan doorsturen naar het electronische patiëntendossier bij zijn (huis)arts.
De Glucophone ontving halverwege dit jaar toestemming van de Food and Drug Administration (FDA), waarmee het apparaat ook in Amerika een geaccepteerd middel is geworden.

3. | Chamr

Draagbare insulinepompMeestal is het design-adviesbureau Adaptive Path in San Francisco bezig met het interactie-design van websites of computergadgets. Maar dit keer heeft het gezaghebbende bureau zich geworpen op een diabetes-management-apparaat dat de looks van een iPod moest krijgen.
Helemaal lijken op de iPod doet de Chamr niet, maar het moet gezegd dat de AP’ers er een kek ding van hebben gemaakt. Handig is dat het apparaat uit twee delen bestaat: een draagbaar insulinepompje en een controle- en ziektemanagement-deel dat is voorzien van een flash-drive, opdat de data gemakkelijk van en naar een pc is over te brengen. Thuis of in het ziekenhuis.

4. | C-Cap

Waarschuwing in een penWie niet wil vergeten wanneer hij of zij een insulineshot moet nemen, moet de C-Cap aanschaffen. Deze door niemand minder dan Bang & Olufsen vormgegeven ballpoint, waarschuwt de diabetespatient wanneer het tijd is voor zijn volgende shot. Door middel van een subtiel knipperend lichtje en/of een gedistingeerd geluidsignaal.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter