Nieuws/ Ook de motorfiets krijgt batterijen /5 reacties

door: Ewald Smits
over: elektrotechniek, duurzaam, mobiliteit, concurrentie, bedrijfsgroei, businesstrends, materiaal
op: 20 juli 2007

Verbeterde batterijtechnologie maakt het sinds kort mogelijk om motorfietsen te voorzien van een elektromotor. Gisteren leverde het Amerikaanse Vectrix zijn eerste elektrische motorfiets af bij een klant. Het ding doet in prestaties nauwelijks onder voor een vervuilende benzine-variant, zo meldt Technology Review

Uitstoot

Motorfietsen verbruiken weliswaar minder brandstof dan auto’s, toch is de uitstoot vele malen groter dan van bijvoorbeeld een SUV. Sterker: SUV’s zijn volgens de Environmental Protection Agency 95 procent schoner dan motorfietsen. Logisch: het aantal motoren is in vergelijking met auto’s substantieel lager; in schone motorfietsmotoren wordt simpelweg niet geïnvesteerd.
Tot voor kort dus. Want Vectrix heeft nu drie typen elektrische motorfietsen ontwikkeld die nauwelijks lawaai en geen vervuiling produceren. Tegen stroomkosten van een paar cent per dag.

Betrekkelijk laag

De snelste van de drie is de Vectrix Scooter, die een topsnelheid heeft van 65 mijl per uur. Dat die topsnelheid betrekkelijk laag ligt heeft te maken met de behoefte van motorrijders aan een snelle acceleratie. Stel je de motor anders af, dan neemt de topsnelheid toe en de acceleratiesnelheid af.
Nieuwe lithium-ion batterijen maken de Vectrix Scooter mogelijk. De scooter, te koop voor 11.000 dollar, gebruikt hetzelfde type batterij als de Toyota Prius Hybrid.

Reageren via Facebook