Ook de snelle jongens ontdekken de windmolen
/4 reacties
-
door: Ewald Smits over: financiering, marketing, duurzaam, strategie, businesstrends op: 14 juni 2007 De markt voor windmolens is booming
Zelfs de snelle zakenjongens zijn happig
Wie dacht dat de business van wind en windmolens zich aan de zelfkant van het zakenleven begaf, heeft het volledig mis. De markt voor wind en windmolens is booming. Zelfs de snelle jongens ontdekken de business en ruiken geld. Neem investeerder en miljonair Henk Keilman. Hij gelooft er heilig in. “Windmolens gaan het helemaal worden”, zegt hij in De Pers.
EWT
Na een financiële injectie in het mediabedrijf 2WayTraffic met daarna een bijzonder succesvolle beursgang, investeerde de van oudsher wat rebelse Keilman een forse som geld in het bedrijf EWT, een Nederlandse onderneming actief in de ontwikkeling, productie en verkoop van windturbines.
Eh…Henk Keilman?
Henk Keilman is een man vol paradoxen. Hij gelooft in karma en reïncarnatie, mag zich schrijver noemen en heeft meer dan 25 jaar ondernemerservaring.
Keilman groeit op in de hippie periode en is erg gefascineerd door spiritualiteit. Na zijn schooltijd vertrekt hij naar India. Hij komt er al snel achter dat hij goede commerciële vaardigheden bezit en begint in de handelswereld.
Terug in Nederland start Keilman in ‘85 Holland Trust, een bedrijf dat financiële en administratieve diensten verleend aan voornamelijk multinationals. Drie jaar later verdient hij zijn eerste provisie: 1 miljoen gulden.
Het Amerikaanse MTC, een telecombedrijf, is klant bij Holland Trust en heeft een liquiditeitsprobleem. Henk Keilman besluit het bedrijf uit te kopen en komt in ’95 in bezit van het Nederlands agentschap. Een half jaar later sluit Keilman een ‘joint venture’ met MTC, waarmee hij een groot deel van de Europese markt tot zijn terrein mag rekenen. Het Amerikaanse MTC komt in de problemen en gaat failliet. Keilman krijgt hierdoor ook de andere 50% in handen en mag tweemaal zoveel aandelen op zijn naam schrijven.
Op zijn verjaardag, 7 oktober ’98, krijgt hij een overnamebod van 200 miljoen euro van het Amerikaanse Global Tele Systems. Een jaar later is de deal door koersstijging het dubbele waard en bezit Keilman 20 miljoen euro. Zijn eerste echte geld.
(bron: Jetsetters)
Zestien windmolens
Het bedrijf besteedt zichtbaar meer aandacht aan haar producten dan aan haar website. Het ontvangt opdrachten uit onder meer Amerika, Cuba, Canada en Mexico. Op dit moment is EWT druk doende om in Turkije voor 200 miljoen euro een volledig windpark aan te leggen. En in de Zeeuwse Anna Maria Polder installeert de turbineproducent 16 windmolens die in een jaar genoeg stroom produceren om circa 10.000 Nederlandse gezinnen van stroom te voorzien.
“We hebben echt te maken met een nieuwe hype”, zegt Keilman tegen De Pers. “De duurzame energie houdt de wereld in zijn greep en is voor dit soort bedrijven fantastisch. Zowel biobrandstoffen als windenergie zijn industrieën waarin nu gewoon harde dollars verdiend worden en de vraag wordt alleen maar groter.”
Duurzame energie
Windenergie is na bio-energie de belangrijkste duurzame-energiebron (bron: MilieuCentraal); eenvijfde van de Nederlandse duurzame energie komt van windturbines. Er staan in Nederland een kleine tweeduizend windturbines. Zij leveren evenveel stroom als meer dan 600.000 huishoudens per jaar gebruiken.
De meeste windturbines staan in de windrijke provincies aan de kust. Verder landinwaarts zijn ze hoger, om de wind nog beter te kunnen vangen.
Windenergie is ook de meest zichtbare bron van duurzame energie. De wind wordt al eeuwen gebruikt om boten te bewegen, land te winnen en graan te malen. Inmiddels zijn windturbines stroomleveranciers.
Bovenin een moderne windmolen zit een generator, die wordt aangedreven door de bewegende rotorbladen (of wieken). Wanneer het niet waait, draaien de rotorbladen ook niet en wordt er ook geen stroom opgewekt. Op de turbine zitten sensoren die de kracht en de richting van de wind meten, zodat de turbine zich daar op kan richten.
Nummer twee
Dit jaar wil EWT wereldwijd minstens de nummer twee worden op het gebied van de direct drive technologie. In 2006 werd een omzet van zo’n 50 miljoen euro behaald.
Volgens De Pers lijkt het er sterk op dat Keilman met EWT zijn 2WayTraffic-stunt gaat herhalen. Samen met de van Endemol afkomstige Unico Glorie, Taco Ketelaar en Kees Abrahams bracht Keilman dit bedrijf vorig jaar april naar de Londense beurs. Ze haalden 35 miljoen euro op, waarmee 2WayTraffic als geheel werd gewaardeerd op 155 miljoen euro. 2WayTraffic lijkt een blijvertje te worden. Het deed meerdere grote overnames en zag de omzet over 2006 met 533% stijgen naar 29,3 miljoen euro. Ook de netto-winst nam fors toe tot 5,9 miljoen euro, in 2005 was dat nog 373.000 euro.
Beursgang
In november wil Keilman ook met zijn windmolens naar de beurs. “De due dilligence (boekenonderzoek) is bezig en de merchant bankers staan in de rij.”
Reacties
- Baumie: "Hier staat veel informatie over het thema windenergie: http:..."
- john: "beste Henk Daalder, Dat ze ter hoogte van de as stiller zijn, ..."
- Dennis Rienstra: "Het artikel bevat (nog) een kleine fout in de vorm v..."
- Henk Daalder: "Het bedrijf waar investeerder Keilman aan is blijven ha..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook