Ook het internet kan groener /5 reacties

Ook het internet kan groener

De ICT-sector associeer je zo gauw niet met klimaatproblemen, maar toch is het massaal gebruik van de computer even vervuilend als vliegen. Onderzoeksbureau Gartner berekende dat de mondiale CO2-uitstoot van de ICT-sector gelijk is aan die van de luchtvaartsector.

Datacentra blijken de grote boosdoeners, gebouwen die vol staan met servers die het internetverkeer regelen. De continue draaiende servers gebruiken veel stroom en produceren vervolgens hitte. Daar kunnen de servers niet goed tegen, dus zijn er – stroomvretende – airco’s nodig. Datacentra zijn tegenwoordig meer geld kwijt aan de energierekening dan aan de servers zelf.

Wieringermeer

Enkele bedrijven komen met onorthodoxe oplossingen voor dit probleem. Zoals het initiatief van Parthenon Data Centres om een energieneutraal datacentrum te bouwen tussen de kassen in de Wieringermeer. Kevin Burton, de Britse mede-directeur van Parthenon, spreekt zelfs van het kweken van een nieuw ras. In 2007 besloot hij samen met zakenpartner Pieter Duijves een groen datacentrum te bouwen en de geproduceerde hitte een nieuwe bestemming te geven. “We wilden onze verantwoordelijkheid nemen en niet zomaar een datacentrum bouwen,” aldus Burton.

Ze gingen op zoek naar een geschikte locatie voor zo’n energieneutraal datacentrum. De blik was gericht op Nederland. “Amsterdam is recent het grootste internetknooppunt ter wereld geworden. Ook zijn de vastgoedprijzen hier nog enigszins acceptabel. Beter dan in Londen, in ieder geval.”

Burton raakte in gesprek met tuinders in de Wieringermeer. Zij produceren zelf stroom om hun planten te verwarmen en met CO2 te voeden. Ze houden echter stroom over, dat ze aan het hoogspanningsnet leveren. Het datacentrum van Parthenon kan de stroom echter voor een zacht prijsje afnemen en levert in ruil daarvoor overtollige hitte aan de kassen. Zo ontstaat een symbiose waardoor het datacentrum energieneutraal wordt. Ingenieursbureau Royal Haskoning, dat hen helpt met het ontwerp van het datacentrum, berekende dat ze op deze manier jaarlijks twee miljoen kilogram aan CO2 kunnen besparen. De bouw van het datacentrum gaat in januari 2010 van start en moet eind dat jaar operationeel zijn.

“We hebben een excellent business case,” aldus Burton. “Meerdere grote ICT-bedrijven overwegen hun data bij ons onder te brengen. Zij worstelen met hun groene imago. Wij kunnen hun daarbij helpen, want dit datacentrum is echt groen.” Er is al interesse getoond vanuit Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Daar willen ze het Nederlandse systeem van kassen met datacentra overnemen. “Locatie is echter de doorslaggevende factor. In de Wieringermeer beschikken we over een ondergronds gebied van vierhonderd hectare om warm of koud water op te slaan. De bodem moet daarvoor geschikt zijn.” Parthenon onderzoekt ook nog twee andere locaties in Nederland.