Op de veiligheid van DigiD is genoeg af te dingen
/10 reacties
Kritiek
Hoewel de overheid de DigiD presenteert als een goed en veilig middel voor authenticatie, hebben andere partijen – waaronder het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB) – daar grote bedenkingen bij. Samenvattend komen deze bedenkingen uit op het ontbreken van een gecontroleerde uitgifte van de activeringscode, het uitlekken van de DigiD zelf en de SMS-authenticatie.
- Geen enkele controle of brief aankomt
Na de aanvraagprocedure op het internet wordt de DigiD activeringscode op aanvraag binnen 5 dagen per normale post bezorgd. Er is geen extra controle of de brief überhaupt wel is aangekomen op het juiste adres. - Geen gecontroleerde uitgifte
Daarbij vindt er geen gecontroleerde uitgifte plaats, waardoor de authenticiteit van de aanvrager in het geding is. Een GBA-adres zegt namelijk vaak dat iemand ook op dat adres woont, maar wil lang niet altijd zeggen dat de desbetreffende persoon er ook woont: denk bijvoorbeeld aan verslaafden die een GBA-adres hebben bij de opvang, maar feitelijk ergens anders verblijven. Bovendien is het in veel gevallen nog een klein kunstje om brieven uit een brievenbus te vissen of gewoonweg de post te onderscheppen voordat deze de rechtmatige ontvanger heeft bereikt.
Kwaadwillenden kunnen dus gemakkelijk – indien zij beschikken over een BSN en GBA-adres van een persoon – in zeer korte tijd een nieuwe DigiD voor iemand aanvragen.
De post hoeft alleen maar bij hen terecht te komen om verder te gaan. BSN en GBA-adres zijn daarbij vaak niet het grootste probleem om te achterhalen – BSN staat tegenwoordig zelfs op je zorgpasje en meestal woont iemand ook gewoon op het GBA-adres. De verdergaande authenticatie met SMS is dan ook geen probleem meer, voor 10 euro kan je tegenwoordig al een simpel prepaidtoestel kopen bij een winkel als het Kruidvat, waarmee je dus direct bij aanvragen al een nummer in kunt voeren en niet hoeft te wachten op een afzonderlijke activeringscode voor het aanmelden van de mobiele telefoon. - Gevaar van phishing
Deze moeite hoeft echter niet gedaan te worden als de gebruikersnamen met bijbehorende wachtwoorden gewoon uitlekken. Dit kan ter goeder trouw gebeuren – bijvoorbeeld echtelieden die elkaars belasting invullen en ondertekenen, maar later scheiden – of ter kwader trouw – hierbij is phishing een treffend voorbeeld. Denk echter ook eens aan het briefje met gebruikersnaam en wachtwoord daarop genoteerd. Ook al wordt men er expliciet op gewezen dat men dit nooit mag doen, is het de dagelijkse praktijk. Vooral als men bedenkt dat de gemiddelde burger maar zo’n 2 keer per jaar contact heeft met de overheid, is het voor sommige mensen een grote moeite om hun inloggegevens te onthouden. Met name als het gaat om de ingewikkelde wachtwoorden zoals DigiD zelf ze aanraadt.
Voorloper van eNIK
Digid kun je zien als de voorloper van de eNIK. Dit is een kaart die – net als een paspoort – aan te vragen is bij de gemeente en voorzien is van een chip met daarop het BSN en biometrische gegevens van degene die hem aangevraagd heeft. Daarnaast is zij voorzien van zogenaamde PKI-sleutels.
PKI staat voor Public Key Infrastructure en houdt in feite niets meer in dan enkele encryptie- of versleutelingstechnieken waarbij sprake is van een private en publieke sleutel. Deze private sleutel is privé en alleen toegankelijk voor de gebruiker zelf. De publieke sleutel is publiekelijk beschikbaar en samen met de private sleutel vormen zij een wiskundige verbinding.
Chip plus kaartlezer
In de praktijk zal dit min of meer een systeem worden als de Rabobank nu hanteert bij het internetbankieren: daar heeft men een bankpas met chip plus een kaartlezer, de Random Reader genaamd. Kort gezegd komt het erop neer dat men de pas in de kaartlezer stopt, een pincode intoetst, waarna er door middel van een wiskundige berekening een toegangscode op de kaartlezer komt te staan. In het geval van de eNIK zal dit een elektronische handtekening zijn. De eNIK zal echter uit meer bestaan dan alleen een elektronische handtekening, zo zal deze er bijvoorbeeld ook voor kunnen zorgen dat berichten versleuteld kunnen worden verstuurd via het internet door middel van verschillende beveiligingscertificaten.
Procedures
Om echter gebruik te kunnen maken van eNIK zijn niet alleen een kaart en kaartlezer nodig, maar moet men ook denken aan andere faciliteiten die een volwaardige digitale handtekening nodig maken. Denk hierbij aan praktische zaken als een procedure bij verlies of diefstal van de kaart of allerlei digitale zaken als het controle- en aanvraagsysteem voor de eNIK zelf, maar ook aan modules voor de dienstverleners die de eNIK dan gemakkelijk in hun systeem kunnen opzetten.
Wanneer alles klaar is, is nog niet bekend.
Ook misbruik op middenniveau mogelijk
Ook misbruik van DigiD op het middenniveau is gemakkelijk mogelijk. Bovendien heeft men niet per se het oude nummer nodig om een nieuw nummer in te voeren. Gebruikersnaam en wachtwoord zijn hiervoor voldoende, omdat men hiermee gemakkelijk alle persoonlijke gegevens kan inzien – dus ook het telefoonnummer – en wijzigen. Weliswaar wordt er dan weer een activeringscode per post verzonden, maar zoals eerder vermeld is post makkelijk te onderscheppen en kan niet gecontroleerd worden of diegene die de brief krijgt ook de rechtmatige ontvanger is… Overigens appreciëren veel mensen ook niet dat zij hun mobiele nummer aan de overheid af moeten geven, maar dat is meer een punt van privacy dan veiligheid.
Overigens verwachtten enkele deskundigen dat het met de misbruik van gegevens op het middenniveau niet zo’n vaart zal lopen omdat veel processen niet volledig elektronisch worden afgehandeld (Informatiebeveilging april 2005): uittreksels, bevestigingen van aanvragen of verhuizingen – allemaal worden ze per post naar het GBA-adres gestuurd. Daarnaast zou het betalen van leges ook een barrière vormen om iets namens een ander aan te vragen. Nu zijn dit maar enkele voorbeelden van maatregelen die gemeentes namen en nog steeds nemen, maar als iemand moeite doet om achter de gegevens te komen, is het wel erg naïef om te denken dat deze persoon dan ook geen klein bedrag aan leges over zou hebben om aan een uittreksel of ander papierwerk te komen. Over het verzenden van documenten per post hebben we het tenslotte al een paar keer eerder gehad.
Veel tips
Natuurlijk leunt DigiD zelf ook niet achterover. Zij zorgen ervoor dat de verbindingen beveiligd zijn en dat elke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord uniek zijn. Daarnaast geven ze veel tips waarmee de mensen zelf fraude kunnen voorkomen, maar feitelijk komen die er allemaal op neer dat je vooral zelf goed moet opletten dat je voorzien bent van virusscanners, firewalls en up-to-date browsers. Plus dat je zelf ook nog een oogje in het zeil moet houden bij verdachte mails en sites waarin gevraagd wordt naar de DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord.
De kritiekpunten richten zich echter maar gedeeltelijk op deze tips, want iedereen weet inmiddels wel dat ze zorgvuldig met wachtwoorden om moeten gaan. Het kwalijke is echter dat iemand aan de hand van BSN en GBA-gegevens meteen een nieuwe DigiD voor iemand anders aan kan vragen – hierbij geldt precies dezelfde procedure als bij het aanvragen van een eerste DigiD met alle bijbehorende kritiekpunten (overigens schromen sommige instanties ook niet om een DigiD voor iemand aan te vragen).
Een oplossing zou bijvoorbeeld zijn om identificatie bij overhandiging van de activeringscode te vragen. De eNIK zou in principe ook een optie zijn, ware het niet dat de ervaring leert dat de nieuwste technieken alweer even snel achterhaald zijn en zo op die manier een schijnveiligheid creëren. Schijnveiligheden zijn juist de dingen waar we voor op moeten passen in de wereld van het internet, want niets is wat het lijkt. Bovendien is een gezonde dosis terughoudendheid nooit verkeerd geweest, want hoe je het ook bekijkt… De mens is en blijft de zwakste schakel.
Reacties
- FreedomFighter: "@ Ariette en Anne (misschien dezelfde persoon?) Het ..."
- FreedomFighter: "Burgers worden steeds meer in de gaten gehouden, we m..."
- de doordenker: "Iedereen zal straks aan de DIGID moeten, dat word gewo..."
- Anne: "Nog een misvatting; Op het moment dat het telefoonnummer gewij..."
- KlokKlepel: "Naast het feit dat verwezen wordt naar een doodgebloed ni..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook