Op Flickr.com draait alles om bewondering en erkenning
/2 reacties
-
door: Marie-José Klaver over: internet, media, uitgeven, eigendomsrecht, communicatie, privacy op: 6 december 2007 Bert Kommerij en Pepijn Kortbeek maakten een film over Flickr.com
Op 's werelds grootste fotocommunity draait het vooral om erkenning
“Als je naar een foto kijkt denk je nooit aan de fotograaf. Hoe ‘ie erbij stond, hoe oud hij was, of het een man of een vrouw was die op de knop drukte en of hij of zij tijd had.” Dat zegt Bert, een van de hoofdpersonen van de film Flick Radio van Bert Kommerij en Pepijn Kortbeek. Op Flickr, de wereldwijde fotocommunity waar de film zich afspeelt, is dat anders. Daar speelt de fotograaf de hoofdrol.
Ambitie
Flick Radio gaat over de dwaaltochten van Bert (gespeeld door Bert Kommerij, die ook het scenario voor de film schreef) op Flickr, zijn ontmoetingen en vriendschappen met andere fotografen. Kort nadat Bert lid is geworden van de fotosite ontmoet hij een reislustige Engelsman, een Franse dichter, een Portugees die alleen maar cactussen fotografeert, een masochistische homo en de Amerikaanse tiener Kendra.
Met Kendra is het contact het intensiefst. Bert voert uitgebreide gesprekken met het Amerikaanse meisje dat prachtige foto’s maakt en aan Weltschmerz lijdt. Ze becommentariëren elkaars foto’s en spreken hun bewondering uit. Kendra geniet van Berts uitzicht over het oostelijk havengebied in Amsterdam en smacht naar een bezoek aan de hoofdstad. Bert bewondert op zijn beurt Kendra’s creativiteit en ambitie.
Egocultuur
De film maakt duidelijk hoe belangrijk bewondering en erkenning zijn op Flickr. De Brit met wie Bert contact heeft, begint met foto’s van verre reizen van een National Geographic-achtige kwaliteit. Niemand reageert op de mooie beelden van landschappen, rotsen en exotische dieren. Na deze foto’s volgen sombere foto’s van hoge gebouwen. De kijker houdt zijn hart vast. De Brit zal toch geen zelfmoordplannen hebben? Pas als de man overstapt op alledaagse voorwerpen zoals punaises en wijzerplaten oogst hij bewondering en groeit zijn fanschare.
Voor sommigen gaat de deelname aan de fotogemeenschap verder dan het streven naar bewondering. Flickr neemt hun hele leven over. Ze moeten online zijn. Offline zijn betekent iets missen. Of zoals Kendra zegt: “Kun je je een leven zonder Flickr voorstellen? I live, breath, think Flickr.” De tiener (uitstekend vertolkt door Andel Sudik met een authentiek Amerikaans klinkende lichtzeurderige stem die aan het einde van elke zin een toonhoogte stijgt) bekent dat ze de hele dag nadenkt over welke foto’s ze zal nemen en op Flickr zal plaatsen. Op Flickr besta je uit foto’s, zegt Bert.
Verslaving
Ook Bert is een tijdje verslaafd aan Flickr. De kijker ziet hoe hij wordt meegezogen in de digitale wereld. Administratie doen staat voor Bert gelijk aan zijn Flickr-account ordenen. “Tags geplaatst en nieuwe favorieten tegengekomen. (…) Ik moet werken aan mijn contacten. Kendra heeft meer dan duizend contacten. Ik heb er acht.”
Offline zijn betekent ook letterlijk veel missen. Flickr telt 2 miljard foto’s en groeit met 3.000 foto’s per minuut. “De wereld is groter dan internet”, zegt zijn vriend Piet verwijtend. Piet droomt van levensgevaarlijke radioactieve foto’s die je niet mag aanraken. Berts moeder ziet vol verbazing toe hoe haar zoon een foto maakt van haar appelbroodschotel om die op Flickr te plaatsen. “Internet is een gulzig monster mam, en hij lust alles.”