Op zoek naar de chip met een hartspier /1 reactie

Voorlopig staan living chips nog helemaal aan het begin van hun ontwikkeling. Dimes weet heel veel van flexibele chips. Onderzoekspartners bij de groep van Christine Mummery in Leiden zijn toppers op het gebied van stamcelonderzoek. Stamcellen zijn de generieke cellen waar een embryo in eerste instantie uit bestaat. Afhankelijk van de chemische en mechanische prikkels die ze krijgen, specialiseren ze zich. De Leidenaren zijn toonaangevend op het gebied van differentiatie van stamcellen in hartspiercellen.

Spiercel

De eerste levende chips bestaan nog niet, maar Dekker laat zich er niet van weerhouden om te speculeren over de eventuele mogelijkheden: ‘Je zou bijvoorbeeld een spiercel kunnen gebruiken als actuator in de tip van een katheter om die te bewegen. Dat gebeurt nu nog heel omslachtig door het aantrekken van draadjes die door de slang lopen. Je kunt ook denken aan netvliescellen in camera’s of tastcellen in sensoren, al denk ik dat we het in eerste instantie over toepassingen in het lichaam zullen hebben. De cellen op de chip moeten immers op natuurlijke wijze gevoed worden.’

Dekkers stoutste droom valt vrijwel samen met de heilige graal van stamcelonderzoekers, die zich momenteel vooral op therapeutische toepassingen richten. Stel je voor dat je van een hartpatiënt stamcellen zou kunnen kweken tot een stukje hartweefsel dat je vervolgens op het hart plakt om het te versterken. Een van de grootste vraagtekens is of zo’n ‘hartpleister’ elektrisch aansluit en meebeweegt met het ritme van het hart.

Dekker: ‘Je zou zo’n stuk weefsel kunnen kweken op een chip in plaats van een gaasje, zoals nu gebeurt. Die chip plak je met de andere kant tegen het hart aan. Hij analyseert de elektrische signalen die hij van het hart krijgt, en zorgt ervoor dat het gekweekte weefsel synchroon meebeweegt.’

Reageren via Facebook

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.