Reacties/ Open innovatie vraagt om open source printlink


hieronymus (8 juni 2007, 21:16)

Goed artikel Ik mis alleen wat kritische noten met betrekking tot Open Source. Hoewel ik een groot voorstander ben van het gebruik en de ontwikkeling van Open Source ben ik van mening dat Open Source beschouwd moet worden als een middel en niet als een doel op zich. Het is een prachtig middel wanneer het op de juiste manier wordt gemanaged en wanneer goed wordt nagedacht over de toegevoegde waarde ervan voor een bepaalde toe
passing. Twee punten ter discussie.

"Door de licentievorm wordt iedereen geacht netjes samen te werken en verbeteringen te delen"

Ik geloof niet dat een licentie het netjes samenwerken kan en zal afdwingen. De licentie maakt het samenwerken en verbeteringen delen eenvoudiger. Het effectief inzetten van de open source gemeenschap of software kan alleen wanneer er een strakke regie wordt gevoerd en wanneer er duidelijke afspraken gemaakt worden. Dit wordt met een licentie niet afgedwongen. Open source is wat mij betreft dan ook geen basis voor innovatie maar een middel om innovatie te versnellen mits op de juiste wijze gedirigeerd.

"Er is gelukkig een categorie software die a) gewoon werkt en b) overal beschikbaar is: open source."

Het lijkt me een utopie, software die "gewoon werkt". Software ontwikkeld in de open source gemeenschap heeft zeker een aantal voordelen waarvan het algemeen beschikbaar zijn van de source code er een is. De software werkt echter vaak juist niet goed, of alleen goed op een bepaald platform. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een bedrijf een product ontwikkeld en daar een kleine 600 uitvindingen in verwerkt deze uitvindingen niet meer hoeft te bewerken voordat ze werken, laat staan samenwerken.

Waar (open) innovatie om vraagt is management van verschillende mogelijkheden en toepassingen, hierbij kan open source middel zijn om het uiteindelijke doel te bereiken.

DaanH (9 juni 2007, 06:57)

Kwaliteit open source vaak beneden peil. In ons bedrijf proberen wij zo veel mogelijk open source toe te passen. Naast Firefox en Linux ontdekken wij dat veel andere open source producten de naam product niet waardig zijn.
Voorbeeld: voor onze site hebben wij een open source CMS geprobeerd in te schakelen. Jouw voorbeeld MMBASE. Leuk product maar de implementatie die wij willen koste een vermogen. het bedrijf dat dat voor ons zou doen gaf aan dat implementatie van open source nu eenmaal iets duurder is. Tja....dat was niet helemaal duidelijk waarom. Het geheel werd daardoor veel duurder dan commerciele producten die al voor ingericht zijn.
Toen Plone geprobeerd. Leuk product. Maar helaas beperkt in functionaliteit en begeleding en handeleiding. Dus het kon niet alles wat wij wilden.

Dus ja, open source is prima. Maar bij heel veel open source producten moet nog heel veel aan de kwaliteit gewerkt worden voor ze net zo bruikbaar zijn als Linux en Firefox.

Jeroen Wijering (9 juni 2007, 14:25)

Omdat het heel makkelijk is een open-source "product" op de markt te zetten, is er inderdaad veel rommel te vinden. Ik kijk zelf bij het zoeken naar nieuwe software altijd naar de kwaliteit van het promotie- en documentatiemateriaal. Ziet de site er mooi uit en is hij overzichtelijk? Is er een handleiding, FAQ, support forum? Wanneer deze zaken in orde zijn, is het product in kwestie meestal ook goed.

Een mooi voorbeeld is WordPress, het op bloggen gerichte CMS waar ook Sync.nl op draait. Goede documentatie, eenvoudige setup en een enorme keuze aan plugins. En omdat het open-source is, zijn veranderingen en uitbreidingen snel door te voeren. Dat is met gesloten concurrenten als Escenic en TypePad niet mogelijk.

hieronymus (10 juni 2007, 08:36)

kleine toevoeging aan mijn eigen reactie. Ik zie net dat ik de term "platform" een beetje ongelukkig gebruikt. Opensource, Linux in het bijzonder werkt natuurlijk juist op veel verschillende platformen. Met de zin "De software werkt echter vaak juist niet goed, of alleen goed op een bepaald platform" bedoel ik dat het stuk software vaak is ontwikkeld door iemand of een groep mensen die zelf gebruik maken van een bepaald type platform, zeg i386/x86, en dat het zelfde stuk software niet goed functioneert in x64/spark/ppc/etc omgevingen. Laat staan in een geintegreert OS van een TV oid.

J

Arnoud Engelfriet (10 juni 2007, 14:54)

""Door de licentievorm wordt iedereen geacht netjes samen te werken en verbeteringen te delen"

Ik geloof niet dat een licentie het netjes samenwerken kan en zal afdwingen. "

Met "geacht" probeerde ik aan te geven dat het zo zou moeten gaan. Je kunt in ieder geval niet *zomaar* GPL wijzigen en voor jezelf houden. Dat zal op zijn minst gefronste wenkbrauwen opleveren (en koppen bij Tweakers en Slashdot), en er is een kans op een rechtszaak (bv. Welte vs Sitecom of D-Link).

"Het lijkt me een utopie, software die "gewoon werkt"."

Voor een deel mee eens. Er is heel veel open source troep, net zoals er veel gesloten source troep is. Alle software is troep tenzij het tegendeel kan worden bewezen, leerde ik tijdens mijn studie.

Maar als je kijkt naar besturingssysteem en middelware dan kom je toch een heel eind. Met Linux, dietlibc, busybox en nog wat libraries heb je al een aardig werkend embedded platform.

Arnoud

ing. J. Onno Dekker (12 juni 2012, 18:16)

Open source? Ondanks de moties een desillusie wat betreft het gebruik.
Tegenover de vele commerciele producten staan superieure software
pakketten zoals LaTeX of een OS als linux.
Zowel in de betaalde sector als de vrije sector wordt de complexiteit
van de software groter. Terwijl we juist naar eenvoud terug moeten.
Minder code, minder toeters en bellen, minder kans op fouten en bugs.

"Het is geen bug, het is een feature!"

Welke leverancier had deze uitspraak?

Zelf gebruik ik gewoon Scientific Linux (CERN, Fermi) in een "hopeloos"
oude versie. De software die ik maak is in plat C volgens het KISS principe
en daardoor is de energie in debugging nog geen 3 %. Willen we open
source promoten, dan moeten we terug naar Edsger Dijkstra, Knuth, naar
ingenieursprincipes en niet naar modieuze paradigma's als new age
uitwassen van agile.

Het grootste struikelblok bij het gebruiken van elegante en heldere
software zijn echter de politieke jongens die zich met hun gladde
pakken en dito praatjes in onderwijs en de geprivatiseerde bedrijven
hebben binnengedrongen.

Het komt "nooit" meer goed <};-)

ing. J. Onno Dekker (informaticafossiel)

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje