Nieuws/ Opnieuw 'De mens overschat zijn invloed op het klimaat' /5 reacties

door: Renée Kneppers
over: biologie, geowetenschap, paleontologie
op: 9 januari 2008

Zoals met de regelmaat van de klok voorkomt, staat er weer een deskundige op die vindt dat wij niet moeten denken dat wij de enige verantwoordelijken zijn voor de veranderingen in het klimaat.
Thijs van Kolfschoten, hoogleraar Paleozoölogie en biostratigrafie van het Kwartair aan de Universiteit Leiden, onderzoekt de ontwikkeling van zoogdieren sinds de eerste ijstijd. “Er komt ongetwijfeld een volgende ijstijd, maar de invloed van de mens op klimaatveranderingen moet niet overschat worden”, zegt hij. “Er is ook een belangrijk natuurlijk element.”

Evolutie

Hij maakt zich niet zo druk over de huidige klimaatveranderingen. Hij is gewend in veranderingen en evolutie te denken. “De schommelingen in de temperatuur en het smelten van de ijskappen deden zich in de periode voor de laatste ijstijd ook voor.”
“De grilligheid van de natuur en de relatie van de aarde met de zon heeft bijvoorbeeld een veel grotere invloed op het klimaat dan de mens. Toch vind ik het spannend om te zien hoe de natuur op de huidige invloeden reageert. Is ze sterker dan de mens? De ijskappen zijn wel vaker gesmolten en 125.000 jaar geleden was het warmer dan nu.”

Van Kolfschoten is misschien niet onze beste raadgever op het gebied van overleving van de menselijke soort. Hij vindt het waarschijnlijk vooral interessant als de natuur zijn gang gaat, ook als dat betekent dat zijn stad onder water komt te staan of dat de ijstijd binnenkort aanbreekt.

Misschien moeten wij toch maar blijven proberen onze CO2-uitstoot te verminderen.

Reageren via Facebook