Opperwikipediaan Simon Pulsifer /1 reactie

Opperwikipediaan Simon Pulsifer

De Canadees Simon Pulsifer heeft jarenlang de meeste Wikipedia-entries en -edits op zijn naam gehad. Tien uur stak de bolleboos dagelijks in de online encyclopedie. Terwijl menigeen dergelijk werk saaier vindt dan de saaiste kantoorbaan, spreekt Pulsifer van een ‘verslaving’. Zijn verhaal legt de drijfveren bloot die de huidige webtrend van user generated content voeden.

Historicus

Wikipedia telt in september van dit jaar een dikke 8 miljoen artikelen, verdeeld over 253 talen. Daarvan heeft Simon Pulsifer er 94.000 ge-edit en ergens tegen de drieduizend zelf geschreven.
Pulsifer, een 26-jarige historicus die woont in de Canadese stad Toronto, was de afgelopen jaren de koploper der Wikipedianen. Onlangs is hij gepasseerd door een voor hem onbekende stadsgenoot. Zijn Wikipedia-verslaving - zoals hij dat zelf ook noemt - groeide gestaag. Toen Wikipedia in 2001 ontstond, was hij een gebruiker die zo nu en dan eens kwam kijken.

Ranglijst

De voorliefde voor encyclopedie-achtigen is hem bijna aangeboren. Pulsifers vader is eveneens historicus en zijn moeder is bibliothecaresse.
Pulsifers Wikipedia-gebruik groeide gestaag. Nadat hij in 2005 afstudeerde, kwam hij pas echt goed op stoom. In de zomer van 2003 begon hij langzaam maar zeker te klimmen op de ranglijst der Wikipedianen. Hij bedacht zich dat hij met wat meer toewijding en tijd makkelijk de top 200 zou kunnen halen.

Doel bereikt zou je denken. Maar zodra hij op die lijst kwam, accelereerde hij juist. “Ik deed toen elke dag wel een artikel en daarbij nog eens 100 tot 200 editings”, zegt hij gortdroog. Elke journalist of schrijver zou jaloers zijn op een dergelijke productiviteit. Pulsifer zou dat niet snappen. Hij was een Wikipediaan in hart en nieren: zeer hoog opgeleid, maar zonder echte baan of sociaal leven en dus met genoeg tijd om zich vast te bijten in Wikipedia-artikelen.

Editen

“…anderen kunnen dat dan zomaar aanpassen. Dat wil je in de gaten houden.”

Het verslavende aspect aan Wikipedia zit hem in de veranderingen die anderen kunnen aanbrengen. Die veranderingen monitoren en weer aanpassen wordt de voornaamste drijfveer en tijdrover.
“Je moet het zo zien. Elke keer als je wat geschreven hebt dan zet je dat op Wikipedia. En anderen kunnen dat dan zomaar aanpassen. Dat wil je in de gaten houden. Ik moet gewoon weten wat ermee gebeurt. Het is jouw creatie waar ze mee zitten te rommelen”, zegt Pulsifer gedreven. “Daar raak je absoluut verslaafd aan. En hoe meer je schrijft, hoe meer je in de gaten moet houden.”

Panamakanaal

Pulsifer schrijft over allerlei onderwerpen. Dat loopt uiteen van de geschiedenis van centraal Azië via mercantilisme tot stemmersopkomst.
Zijn eerste artikel ging over het Panamakanaal. Pulsifer schreef het op 10 december 2001. Dat eerste artikel beschreef de basisfeiten van de waterweg in centraal Amerika. Over de opening in 1914 en het strategische belang voor de Verenigde Staten. Het stuk telde toen 253 woorden. Nu, bijna 6 jaar later, is het stuk ruim 500 keer aangepast en telt het meer dan 4000 woorden. En dat zal alleen maar meer worden. Omdat steeds meer Wikipedianen meer feiten toevoegen, zal het stuk zich altijd blijven ontwikkelen. Pulsifer weet het als geen ander: een Wikipedia-entry is nooit af.