Organisaties benutten voordelen van de cloud onvoldoende /reageer

Organisaties benutten voordelen van de cloud onvoldoende
  • door: Redactie Sync
    over: internet, software
    op: 11 april 2018
  • Te weinig focus op datamanagement leidt ertoe dat Nederlandse organisaties veel voordelen van de cloud niet benutten

  • Bedrijfsprocessen van Nederlandse organisaties lopen gevaar

Te weinig focus op datamanagement leidt ertoe dat Nederlandse organisaties veel voordelen van de cloud niet benutten. Daarnaast lopen zij het risico dat data niet consistent is, er veel extra kosten gemaakt worden en ze uiteindelijk niet voldoen aan wet- en regelgeving. Als hier niet snel verandering inkomt, lopen de bedrijfsprocessen van de Nederlandse organisaties gevaar.

“Naar de cloud toe, zo snel mogelijk. En dan waarde leveren. Dat is op dit moment vaak de focus bij bedrijven als het gaat om hun applicaties en data”, zegt Benno Kuijper, Strategic Product Manager bij Equinix Managed Services. Voor veel bedrijven is de public cloud schaalbaar en goedkoop, maar zo mooi als dit klinkt, is het in de praktijk vaak niet. “Veel bedrijven verkijken zich bijvoorbeeld op het prijsmodel van de public cloud, met grote platformen zoals Azure en AWS”, zegt Kuijper. “Cloud kan goedkoop zijn door de mogelijkheid om diensten elastisch, dus naar behoefte af te nemen, maar dit is vooral effectief als de applicatie in kwestie het ook toelaat. Wat vaak niet het geval is.”

Hoge kosten

De meeste uitdagingen van goed datamanagement worden vaak pas na de migratie naar de cloud duidelijk. Dit gebeurt nadat er hoge kosten zijn gemaakt. Het is beter om data onder te verdelen in blokken van verschillende dataklassen. Dit kan betekenen dat data die overal en altijd beschikbaar moet zijn, wordt ondergebracht in de publieke cloud. Voor bedrijfskritische en privacygevoelige data, bijvoorbeeld persoonsgegevens, kan het een goed idee zijn om deze in een private cloud te bewaren. Kuijper: “Constant is het een afweging van performance, kosten, schaalbaarheid en veiligheid. Gezonde bedrijfsvoering vraagt om een beeld van welke data belangrijk is, waarom dit zo is en welke consequenties dit meebrengt.”

Verstoorde bedrijfsprocessen

Het niet consistent hebben van data in een bedrijf is kostbaar, met risico’s als (non-)compliance en verstoorde bedrijfsprocessen door niet beschikbare data. Alleen al daarom is goed datamanagement een essentieel onderdeel van elke cloudstrategie.” De keuze voor een bepaald platform (public, private of hybrid) is in de praktijk vaak wel onderbouwd, maar vaak is niet duidelijk of data consistent is, beheersbaar en voldoet aan wet- en regelgeving. De publieke cloud is geschikt om op te schalen, de klant kan oneindig groeien, maar ook oneindig betalen. Dat is de omgeving van datamanagement. Naar de cloud gaan wil nog niet zeggen dat alle data daar naartoe moet. “Met name voor legacy-toepassingen is het niet zondermeer voordeliger om deze ‘lift & shift’ naar de cloud te migreren, omdat deze daarvoor niet schaalbaar genoeg zijn”, aldus Kuijper. “Bedrijven zouden hier veel bewuster van moeten worden.”

Een optimale infrastructuur voor uw datalandschap

Wat een bedrijf zich zou moeten afvragen is wat een goede journey to the cloud is. Dat is niet alleen de gang naar maximale flexibiliteit, maar het zoeken naar een optimale infrastructuur, passend bij het datalandschap. Bedrijven dienen oog te hebben voor zowel platformen en infrastructuur als datamanagement met aandacht voor kosten, veiligheid, data recovery en dataretentie. “Deze pijlers zijn essentiële onderdelen van elke cloudstrategie”, aldus Kuijper. Onder infrastructuur valt eveneens aandacht voor interconnectie via Equinix Cloud Exchange™ Fabric, wat zorgt voor een flexibele en schaalbare verbinding met alle grote cloudproviders. Het zorgt voor directe, veilige en een dynamische verbinding van een geografisch verspreide infrastructuur en digitale ecosystemen via Platform Equinix™.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.