Organon-technologie doorontwikkeld in start-up /reageer

Organon-technologie doorontwikkeld in start-up
  • door: Emma van Laar
    over: chemie, geneeskunde, medisch
    op: 31 januari 2012
  • Voormalig MSD-werknemers zetten kankeronderzoek voort in eigen bedrijf

  • Tjeerd Barf en Allard Kaptein gaan technologie uit hun Organontijd verder ontwikkelen met Covalution Pharma

Ze grepen een tegenvaller aan als een kans: Twee oud-werknemers van MSD beginnen een eigen bedrijf om geneesmiddelen tegen kanker te ontwikkelen. Het valt de wetenschappers nog niet mee om ondernemer te zijn.

‘Het idee om iets voor onszelf te starten speelde al langer bij ons’, vertelt Tjeerd Barf. Hij en Allard Kaptein werkten als gepromoveerd wetenschapper jaren met veel plezier bij Organon en later Schering-Plough en MSD.

‘Toen Schering-Plough in 2007 Organon overnam, was er voor veel researchers geen plek meer. Ik vroeg me toen af wat ik zou willen doen als het werk hier ophoudt. Een mooi project met toepassing binnen de oncologie bood mogelijkheden, dachten we. Toen het in het voorjaar van 2010 duidelijk werd dat de R&D in Oss zou stoppen, hebben we het plan opgepakt.’

Technologieplatform

Kaptein en Barf gebruiken een techniek om menselijke eiwitten chemisch te bewerken en daarmee de groei van tumoren te remmen.

Barf: ‘Met het technologieplatform willen we medicijnen vinden die covalent binden en daardoor echt aan het doeleiwit vastgezet worden. Het unieke aan deze aanpak is de verbeterde effectiviteit en selectiviteit. Hierdoor volstaat een lagere dosering en is de kans op bijwerkingen kleiner. Verder is de ontwikkelingstijd met het covalente bindingsprincipe korter. We verwachten dat het totale traject tot proof of concept in de kliniek ongeveer vijf jaar in beslag neemt.’

Het duo start met een klein projectportfolio. ‘Zo voeren we het hele traject van idee tot proof of concept in een kleine patiëntenpopulatie uit’, stelt de wetenschapper.

Financiering

Sinds juli 2010 zijn de onderzoekers serieus bezig met het opstarten van Covalution Pharma. Barf: ‘Begin 2011 hebben we het businessplan geschreven met hulp van onder andere de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Met dat plan zochten we vanaf mei naar investeerders. Het grootste obstakel daarbij is het spanningsveld tussen onafhankelijk starten en de afhankelijkheid van financiering en het verkrijgen van het intellectuele eigendom.’

‘De technologie die we gebruiken ontwikkelden we namelijk in de Organon-tijd, en nu gaan we deze doorontwikkelen. Het is alleen nog niet duidelijk welke informatie we mogen meenemen en wat daar tegenover staat. Investeerders willen echter intellectueel eigendom zien voordat ze met ons in zee gaan. Het proces om de rechten te krijgen duurt lang, maar we hopen dat eind van het jaar de knoop doorgehakt wordt. We kunnen dan direct van start, want het grootste deel van de financiering is al rond.’

Achtbaan

‘Opstarten was een aardige achtbaan. We wisten dat we met het ondernemerschap de zekerheid van een groot farmabedrijf zouden kwijtraken. Bovendien is de stap van wetenschapper naar ondernemer een lastige. Het is daarom belangrijk dat binnenkort de deur van Covalution opengaat. Toch valt het mee. De lengte van het proces frustreert soms, maar het proces zelf niet. Het is belangrijk om als startend ondernemer in je plan te blijven geloven, enthousiast te zijn en door te gaan. Het hoort er bij dat je soms twijfelt over de gezette stap. Links- of rechtsom komen de oplossingen er uiteindelijk wel’, denkt Barf.

De nieuwbakken ondernemers kijken uit naar het werken op het Life Sciences Park. ‘Er ontstaan allerlei bedrijfjes die elkaar nodig hebben. Een deel van de werkzaamheden zullen wij bij anderen uitzetten. Er werken veel oud-collega’s in het park, dat maakt alles wat informeler en de contacten makkelijker. Dit zal open innovatie stimuleren’, verwacht Barf.

Dit artikel verscheen eerder in Chemie Magazine.

Ook interessant:

Gamers helpen bij zoektocht naar Aids-medicijn
Synthetische biologie, leven maken in stilte
Geld voor een ziekte met een gezicht

Reageren via Facebook

Reacties

Over Emma van Laar