Nieuws/ Oud brein werkt anders dan jong /reageer

door: Ewald Smits
over: genetica, psychologie
op: 13 december 2006

Jonge hersenen werken anders dan hersenen die wat ouder zijn. Daardoor leren jongeren sneller dan volwassenen, maar slaan ouderen informatie efficiënter op. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford naar de activiteit van zenuwcellen bij ratten. Zenuwcellen communiceren onderling door signalen via minuscule ruimtes, zogenoemde synapsen, te versturen.

Slapend

In jonge hersenen komen veel zogenoemde slapende, ongebruikte synapsen voor. Bij het opnemen van nieuwe informatie worden de slapende synapsen wakker en voor de eerste keer gebruikt. Een synaps (of synapsspleet) is een ruimte in de verbinding tussen zenuwcellen. In deze ruimte vindt het ‘doorgeven van de boodschap’ plaats door de overdracht van neurotransmitters. Synapsen zitten ook tussen zenuwcellen en spieren en tussen zenuwcellen en klieren.
Ouderen hebben veel minder slapende synapsen, omdat ze volgens de onderzoekers grotendeels zijn verbruikt.

Hergebruik

Om de informatie toch op te slaan worden de wakkere synapsen hergebruikt. Dit hergebruik zou volgens de onderzoekers de reden kunnen zijn dat we ons op latere leeftijd dingen moeilijker kunnen herinneren.
Volgens professor Keith Kendrick, werkzaam aan de Universiteit van Cambridge, zijn jonge hersenen beter in staat nieuwe informatie te absorberen. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat jonge hersenen ook beter in staat zijn om nieuwe informatie te integreren met wat eerder geleerd is.

Reageren via Facebook

Reacties