Oud worden kan altijd nog: Piek op je tachtigste! /3 reacties

Oud worden kan altijd nog: Piek op je tachtigste!

Temidden van het gekrakeel rondom het rookverbod en de paniekverhalen over overgewicht en gebrek aan beweging, plotseling een optimistisch geluid in het toonaangevende tweemaandelijkse magazine Foreign Affairs: de vergrijzende Europese bevolking is relatief hartstikke gezond en dat biedt geweldige perspectieven voor de Europese economie. Gemiddeld één jaar meer levensverwachting kan zorgen voor zeven procent groei van het Bruto Nationaal Product. Creatieve, ambitieuze individuen kunnen nog veel meer profiteren: word zzp’er en piek op je tachtigste!

Aging steadily

Onder het zorgwekkende coverartikel Al Qeada Strikes Back vinden we toch echt het essay van Nicholas Eberstadt en Hans Groth: Healthy Old Europe. Het hele artikel kun je voor een paar dollar als pdf downloaden inclusief diverse aansprekende grafieken, maar deze samenvatting spreekt al boekdelen: The population of western Europe is aging steadily, and the region’s birthrate is well below the replacement level, but Europe’s elderly are exceptionally healthy. That means they could be more productive for longer than their predecessors were. If western European governments learn to tap this potential, healthy aging could become the region’s next great economic asset.

Bevolkingsaanwas

Voor wie het nog niet wist: in Amerika heeft het aanvankelijk inzakkende geboortecijfer zich goed hersteld en zal natuurlijke bevolkingsaanwas nog decennia lang voor groei van de economie zorgen. Bovendien is de trotse, volkslied-zingende Amerikaanse cultuur nog steeds goed in staat om Aziaten, Arabieren en Hispanics in groten getale te assimileren. Eberstadt en Groth betogen dat juist de Europese zwakte op het gebied van assimilatie het gevaarlijk maakt om voor onze toekomstige economie op immigratie te bouwen. Dertien boeiende pagina’s vol harde statistieken laten zien dat de trend van krimp van de bevolking en vergrijzing in Europa niet te stuiten zal zijn.

Het goede nieuws is dat de levensverwachting in West-Europa zowel voor mannen als voor vrouwen ongeveer 1,5 jaar hoger ligt dan in Amerika. De ‘gezonde levensverwachting’ ligt twee volle jaren hoger (in Zwitserland zelfs 4 jaar). Macro-economisch representeert 1 jaar levensverwachting een potentieel van zeven procent groei van het BNP per hoofd. Het probleem is nu dat dat potentieel juist in West-Europa om zeep wordt geholpen door de verouderde pensioenwetgeving en allerlei regelingen voor vervroegde uitreding. Alleen als de West-Europese staten erin slagen om die wetgeving en die regelingen op de schop te nemen, kan West-Europa zich in de voorhoede van de wereldeconomie handhaven: Nicolas Sarkozy veel succes!

ZZP’ers

Eén groep professionals heeft zich allang ontworstelt aan de archaïsche pensioenbescherming: de zzp’ers (Zelfstandige Zonder Personeel), waartoe ook de auteur van dit artikel zich mag rekenen. Niet voor niets beleeft het freelancen en zzp’en momenteel een geweldige opmars. De website www.zzpnodig.nl maakt gewag van een prognose van 1 miljoen zzp’ers in 2010. Elders lezen we dat er alleen in 2006 80.000 zzp’ers bij zijn gekomen. Met ZZP Nederland.nl heeft zich al een brede belangenorganisatie over deze groep professionals ontfermd. De bestseller The rise ofthe creative class van Richard Florida beschrijft de culturele impact van de opkomst van een brede groep creatieven die het zich kunnen permitteren zo te leven, zoals vroeger alleen de kunstenaars dat konden.

Op de keper beschouwd kijk je als die-hard freelancer toch een beetje bevreemd naar zo’n getal van twee jaar meer gezonde levensverwachting in Europa. Alleen door niet te roken en voldoende te bewegen kun je al een dozijn jaren aan je levensverwachting toevoegen. En juist als freelancer zijn de mogelijkheden om gezond te leven, voldoende te bewegen en voldoende te slapen uitstekend. Het is absoluut geen illusie om er als freelancer erop te mikken om tot je tachtigste actief te blijven - of minstens net als Gerrie Kneteman kerngezond te leven totdat het noodlot je op een jongere leeftijd roept. Zelfs veertigers, vijftigers en zestigers kunnen nog overschakelen op een vrijer, gezonder en langdurig productief bestaan als zzp-er.

Terreur

10 tips om te pieken

ZZP’ers: laat je niets wijsmaken en volg deze 10 tips om ‘te pieken op je tachtigste’.

   1. Stop acuut met roken en zet je in voor een rookverbod in de horeca
   2. Matig je alcoholgebruik tot een paar glazen per week
   3. Raak zo snel mogelijk je overgewicht kwijt en hou dat zo!
   4. Evalueer je levensstijl en investeer in stressvermindering en voldoende slaap
   5. Doe aan krachtsport en aan cardio-training en zorg dat je elk jaar ietsje sterker wordt
   6. Ga regelmatig hardlopen en test jezelf af en toe in een wedstrijdje
   7. Mediteer regelmatig en investeer in spiritualiteit en verbondenheid
   8. Investeer in een vrije, maar vaste relatie met veel intimiteit, sensualiteit en seksualiteit
   9. Koester en onderhoudt sterke passies, hou vast aan je jongens- of meisjesdromen
   10. Voorkom de generatiekloof en blijf de mode en de muziek van de jeugd leuk vinden

De auteur van dit artikel is veertig jaar en heeft sinds zijn afstuderen in 1991 in totaal 17 maanden in loondienst gewerkt. Tien jaar geleden besloot de auteur het investeren in een uitstekende gezondheid voorrang te geven op investeren in een pensioenvoorziening. In plaats van uit te zien naar een pensioen met alle ruimte om te reizen, studeren, mediteren en genieten, kan een zzp-er nù tijdens zijn ‘actieve jaren’ volop reizen, studeren, mediteren en genieten. Volop consumeren, gezond oud worden en tot aan de rand van het graf productief blijven: goed voor de economie, goed voor jezelf!

Om werkelijk te kunnen ‘pieken op je tachtigste’ zou je om te beginnen eens je huidige levensverwachting kunnen berekenen. Op Google zijn een groot aantal links naar calculators van de levensverwachting te vinden. Stop ook eens fictieve ‘gelogen’ parameters in die calculators en dan zie je hoeveel je te winnen hebt, door bijvoorbeeld te stoppen met roken of af te vallen. Sceptici zullen nu waarschijnlijk spreken van ‘gezondheidsterreur’ en afhaken. Vreemd eigenlijk. Wat heel normaal is bij het zorgvuldig en liefdevol onderhouden van je motorfiets, je volière of je postzegelverzameling – is als het om je eigen onvervangbare gezondheid gaat plotseling ‘terreur’?

Reageren via Facebook

Over Hajo Smit

Hajo Smit (1966) studeerde in 1991 als milieu- en klimaatdeskundige cum laude af aan de Wageningen Universiteit. Vervolgens ontwikkelde hij zich tot journalist en marketingconsultant. Als freelancer opereert hij voornamelijk vanuit zijn eenmanszaak freewriter.nl.