'Oude Europeanen versierden hun penis' /reageer

  • door: Jop de Vrieze
    over: biologie, gezondheid
    op: 3 januari 2012
  • Onze voorvaderen uit het jong-Paleolithicum tatoeëerden en piercten waarschijnlijk hun penis

  • Volgens onderzoekers uit Madrid was penisversieren onderdeel van de toenmalige decoratiecultuur

Waarschijnlijk tatoeëerden en piercten mannen die tienduizenden jaren geleden Europa bevolkten hun penis. Dat concluderen urologen van de Universiteit van Madrid op basis van fallussymbolen.

De urologen publiceren hun bevindingen in het Journal of Urology van december. Van Europeanen die leefden in het jong-Paleolithicum, de periode die loopt van ongeveer 35.000 tot 12.500 jaar geleden, was al bekend dat ze aan lichaamsdecoratie deden. Maar of die decoratie ook reikte tot de penis was niet duidelijk.

Menselijke figuurtjes

De urologen bestudeerden 42 gebeeldhouwde penissen uit deze periode die waren aangetroffen in Spanje en Frankrijk. Ze ontdekten op dertig daarvan markeringen die veel weg hebben van decoraties.

In de meeste gevallen betrof het lijnen, soms ook kleine gaatjes, die zouden kunnen duiden op piercings. Enkele penissen waren zelfs versierd met menselijke figuurtjes.

Decoratiecultuur

Met deze vondst is niet aangetoond dat ook echte penissen versierd waren, geven de onderzoekers toe, maar ze noemen dit wel ‘aannemelijk’. Van tatoeages elders op het lichaam is reeds aangetoond dat ook levende mensen ermee rondliepen. De onderzoekers vermoeden dat het penisversieren onderdeel was van de toenmalige decoratiecultuur.

Ook interessant:

Mensheid kent straks twee soorten
Mannenbesnijdenis, het meest gevoelige stukje halen ze weg
Spray laat man langer wachten op hoogtepunt

Reageren via Facebook

Reacties

Over Jop de Vrieze

Jopinie is schrijver en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in biologie, psychologie, farmaceutische en medische wetenschap, met uitstapjes naar maatschappelijke ontwikkelingen met een wetenschappelijk tintje.

Jopinie schrijft vlot, enthousiast en liefst verpakt in mooie woorden. Omdat niet alleen het brein, maar ook het oog wat wil.