Ouderen krijgen TomTom voor in bejaardentehuis /2 reacties

Ouderen krijgen TomTom voor in bejaardentehuis

Ouderen die in hun eigen bejaardentehuis de weg kwijt zijn hoeven in de toekomst geen hulp in te roepen van personeel. In plaats daarvan krijgen zij een routeplanner op hun rollator. Die meet waar de bejaarde is en navigeert hem naar de eindbestemming. Bijvoorbeeld naar de koffieruimte, of naar de eigen kamer.

Netwerkpunten

Dit navigatiesysteem is ontwikkeld door studenten van de Hogeschool van Arnhem-Nijmegen (HAN). Omdat GPS niet goed werkt binnenshuis, werkt hun systeem op de draadloze netwerkpunten die meestal al in bejaardentehuizen of ziekenhuizen hangen. Hoe sterker het signaal, des te dichter is de gebruiker in de buurt van de zender. Als het systeem van minimaal drie verschillende zendpunten een signaal ontvangt, kan het zo redelijk bepalen waar de bejaarde loopt. Op basis van die informatie en de kaart van het gebouw die op het computertje is ingeladen, kan het navigatiesysteem de bejaarde zeggen waar hij rechts of links moet afslaan.

Subsidie

Het systeem wordt woensdag 19 februari opgeleverd aan de gedeputeerde van de provincie Gelderland. Die provincie subsidieerde het project met 50.000 euro. Maar het is de vraag of ze daar een volledig werkend systeem voor krijgen. “Het werkt nog niet zo nauwkeurig als een GPS-systeem buiten op straat”, zegt een woordvoerder van de HAN. “Daarom is het nu alleen nog geschikt voor gebouwen zonder verdiepingen. Ook kunnen verstoringen in de sterkte van het netwerksignaal invloed hebben op de routeplanner. Als er ineens grote veranderingen zijn in het ontvangen signaal filteren we die eruit. Zo krijgen we het toch iets preciezer.”

Maar volgens een van de studenten werkt het de rollatornavigator ook met die aanpassingen nog altijd onvoldoende. “Ik heb zelf meegewerkt aan het filter om die veranderingen eruit te halen. Maar dan nog kun je niet nauwkeurig navigeren op een wireless netwerk. Die signaalsterkte springt sterk heen en weer. Als iemand met een GSM langsloopt, is het al verstoord.’

Makkelijke interface

Ook blijft het de vraag of een bejaarde die in zijn eigen tehuis de weg kwijt is, wel in staat is een navigatiesysteem te bedienen. De HAN zegt hiervoor een makkelijke interface te ontwikkelen en suggereert spraak toe te voegen om de instructies duidelijker te maken. Die interface is echter nog niet af.

Reageren via Facebook

Over Jeroen Koot

Jeroen Koot is werktuigbouwkundige en redacteur bij Het Financieele Dagblad. Als freelance journalist publiceerde hij eerder in o.a. De Ingenieur, NRC.next en dagblad Trouw. (www.jeroenkoot.dse.nl).