Pacemaker werkt op hartslagenergie /reageer

Pacemaker werkt op hartslagenergie

Ruimtevaartonderzoekers van de University of Michigan hebben een prototype ontwikkeld van een apparaatje dat energie haalt uit trillingen in het borstgebied. Deze energie kan volgens hen gebruikt worden om een pacemaker van stroom te voorzien.

In Applied Physics Letters beschrijven ze hun methode. De trillingen in het borstgebied ontstaan voornamelijk door iemands hartslag. Een drukgevoelig materiaal is in staat om deze trillingen in elektrische spanning om te zetten (piëzo-elektrisch effect).

Volgend prototype

Het apparaat werkt bij hartslagen van 7 tot 700 per minuut, ruim onder en boven het normale aantal. Ongeacht deze hartslag kan hiermee acht keer de hoeveelheid energie geproduceerd worden die nodig is om een pacemaker te laten werken.

Hierdoor kunnen de batterijen van de pacemaker continu worden opgeladen. Het onderzoeksteam werkt nu aan een volgend prototype dat in het lichaam gebruikt kan worden.

Pacemakers gebruiken maar een kleine hoeveelheden energie, ongeveer een miljoenste van een Watt. Toch moeten hun batterijen regelmatig vervangen worden, waardoor patiënten steeds onder het mes moeten.

Drastische operaties

Onderzoekers zoeken daarom al jaren naar manieren om de batterijen langer mee te laten gaan. Zo proberen ze onder meer energie te halen uit bloedsuiker en uit de beweging van handen en benen.

Het nadeel aan deze methodes is dat ze iemands stofwisseling in de war brengen en dat ze drastische operaties vergen waarbij een draad van de ledematen naar de borst moet worden gelegd.

Ook interessant:

Hersen-pacemaker moet dokter spelen
Mens geïnfecteerd door computervirus

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl