Paddenstoelenpiepschuim verovert de wereld /reageer

Paddenstoelenpiepschuim verovert de wereld
  • door: Eben Bayer
    over: duurzaam, materiaal
    op: 13 juli 2011
  • Het paddenstoelen- schuim van Ecovative is een duurzaam alternatief voor het gebruikelijke verpakkingsmateriaal.

  • Computerbedrijf Dell is de eerste gebruiker van het product, zo schrijft bedenker Eben Bayer.

In 2008 won Eben Bayer de Postcode Lottery Green Challenge met zijn biologische isolatiemateriaal Greensulate. Inmiddels wordt zijn product gebruikt als verpakkingsmateriaal van Dell-computers, in plaats van piepschuim. In onderstaande blogpost vertelt Bayer over zijn ervaringen.

In april van dit jaar had ik de grote eer om aanwezig te zijn op de Fortune Green-conferentie. Leiders op het gebied van schone technologieën van over de hele wereld kwamen samen aan de zonnige kust van Californië om te discussiëren over strategieën en problemen rondom het stimuleren van milieuvriendelijke technologieën.

Het startsein voor de conferentie was een toespraak van Sir Richard Branson, die, onder andere, hints liet vallen over zijn nieuwe Virgin-duikboot, die dieper en op meer plaatsen kan duiken dan welke andere duikboot dan ook. Zoals gewoonlijk was Sir Richard charmant, en hij herhaalde zijn leiderschapsstrategie die bestaat uit het binnenhalen van de juiste mensen, die leiding geven aan zijn bedrijfsunits “alsof ze van henzelf zijn”.

De dinsdag begon met gesprekken tijdens het ontbijt over geo-engineering, de relevantie van groene marketing, en een bezielende discussie over de rol van steenkool in onze energie-infrastructuur (samenvatting: steenkool zal de aankomende 10 jaar een rol blijven spelen, CO2-opslag is haalbaar maar erg duur, en zal NIET plaatsvinden zonder steun van de overheid).

EcoCradle

Vooral de dinsdagochtend was een spannend moment voor mij, aangezien we toen Ecovative’s nieuwste product lanceerden: Mushroom Packaging voor computers van Dell. Oliver Campbell (hoofd van het verpakkingsteam van Dell) betrad het podium om ons pilotproject aan te kondigen; voor het eerst werd EcoCradle (Mushroom Packaging) gebruikt voor de bescherming van gevoelige (en dure!) elektronische apparatuur.

De Ecovative Mushroom engineers hebben de afgelopen acht maanden druk samengewerkt met het verpakkingsteam van Dell aan de ontwikkeling van een nieuwe EcoCradle formule, gebaseerd op het katoenafval dat te vinden is in de omgeving van het fabrieksterrein van Dell in Austin, Texas. Het nieuwe materiaal moest niet alleen de servers van 80+ kg ondersteunen, maar ook schokken goed absorberen.

Bekijk de video over EcoCradle:

Onze pilot met Dell is een belangrijke stap op weg in onze visie: géén milieuonvriendelijke foams meer in ’s werelds supply chain. Het belichaamt ook onze filosofie: plaatselijke materialen gebruiken om producten te maken die niet alleen net zo goed presteren als hun kunstmatige evenknieën, maar ook biologisch afbreekbaar zijn zonder gebruik te maken van speciale apparatuur.

Het gebruik van EcoCradle Mushroom-verpakkingsmateriaal door Dell is een volgend hoofdstuk in hun milieuvriendelijke verhaal. Vorig jaar lanceerde ze Bamboo Packaging, een revolutionair alternatief voor de conventionele papierpulp. Dell verpakt nu bijna de helft van zijn laptops in Bamboo Packaging, dat gemaakt is van snel herbruikbare materialen.

Ultrasnel herbruikbaar materiaal

Hun samenwerking met Ecovative is onderdeel van Dell’s voortdurende drang om de groenste computerfabrikant ter wereld te zijn. Ze maken nu gebruik van zowel snel herbruikbare materialen (bamboe) als wat wij graag “ultrasnel” herbruikbare materialen noemen: het mycelium van paddenstoelen – dat binnen een paar dagen groeit!

Wij zijn zeer verheugd dat onze Mushroom Packaging een nieuwe markt gaat bestormen. Ik ben uitermate trots op ons team, dat vaak tot in de late uurtjes en in weekenden heeft gewerkt om dit mogelijk te maken. Ik ben ook zeer onder de indruk van het team van Dell; ze hebben visie, zijn toegewijd, en tonen leiderschap als het gaat om het significant verkleinen van hun impact op het milieu van onze planeet.

Ted-lezingen

Als je meer wilt weten over onze filosofie over het gebruiken van biologische systemen, luister dan naar mijn onlangs gehouden lezing op de TedXAlcatraz-conferentie, over bomen gebruiken als waterpompen in droge gebieden.

Dit jaar vindt de vijfde editie plaats van de Postcode Lottery Green Challenge. Deze wedstrijd is bedoeld voor de meest duurzame, creatieve en innovatieve ideeën, de winnaar ontvangt 500.000 euro om het plan te realiseren. Inzendingen zijn nog mogelijk tot en met 29 juli 2011. Deze blog werd eerder gepubliceerd op de website van de Green Challenge.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Eben Bayer

Eben Bayer won met het isolatiemateriaal Greensulate de Postcode Lottery Green Challenge 2008. Hij is op Twitter te volgen via @Ebenbayer en via het bedrijfsaccount @ecovative.