Nieuws/ Parlement Israël wil internettoegang beperken /reageer

door: Merien ten Houten
over: internet, regelgeving, rechten
op: 30 mei 2007

Volgens een nieuw wetsvoorstel in Israël mogen alleen volwassen toegang krijgen tot sites die seks, geweld of gokken bevatten. Om dit te bewerkstelligen moet via biometrische identificatie worden vastgesteld of iemand volwassen is.

Hoe dit precies moet werken vermeldt het voorstel niet. Wie de identificatie gaat doen en waar deze gegevens worden opgeslagen is onduidelijk. De straf voor de internet provider is wel duidelijk: ongecontroleerd toegang geven is strafbaar met één jaar gevangenisstraf en 20.000 shekel (3700 euro) boete.

“Ondeugdelijk wetsvoorstel”

Het wetsvoorstel is opgesteld door parlementslid Amnon Cohen, lid van de fundamentalistische Shas partij. Binnen Israël is veel kritiek op het wetsvoorstel. Zowel de strekking als de uitvoerbaarheid liggen onder vuur. “De definities in het wetsvoorstel zijn ondeugdelijk en het is een beperking van het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting,” aldus Dr. Michael Birnhack van de rechtenfaculteit van de universiteit van Haifa.

Bloggers en ISP’s verenigen zich om te voorkomen dat dit voorstel definitief wordt aangenomen. In eerste lezing in de Knesset waren er 24 stemmen voor, één onthouding en geen stemmen tegen.

Reageren via Facebook

Reacties