Wetenschappers, pas op voor 'charmante jongedames' /2 reacties

Charmante jongedames

Met praktijkvoorbeelden in de folder willen de inlichtingendiensten reizigers bewust maken van de spionagerisico’s. Zoals het voorbeeld van twee bevriende ambtenaren die samen op vakantie zijn en aan de praat raken met twee ‘charmante jongedames’. Pas achteraf realiseren zij zich dat de dames vooraf al wisten wat hun functie was en dat in het gesprek is aangestuurd op bepaalde onderwerpen.

In de folder wordt uitgelegd hoe buitenlandse inlichtingendiensten te werk kunnen gaan wanneer ze informatie van zakelijke reizigers willen lospeuteren. Ook zijn er tips hoe spionage is te voorkomen. Zo adviseren de diensten om gevoelige informatie die op reis niet noodzakelijk is, niet mee te nemen en de belgeschiedenis uit het geheugen van de mobiele telefoon te wissen. De diensten raden ook aan om laptops en telefoons met wachtwoorden te beveiligen en pas weer aan te zetten na het passeren van de douane.

Reageren via Facebook

Over Saskia Buitelaar

Saskia Buitelaar is journalist en bestuurskundige. Ze werkt voor diverse kranten en weekbladen, en is eindredacteur van sync.nl.