Pas op voor de bedrijfscoach
/2 reacties
Gemak
“Veel coaches verdienen te makkelijk hun geld”, vindt Paul Esveld, directeur van Cedeo, een onderzoeksbureau dat in opdracht van het bedrijfsleven controleert hoe effectief trainers en coaches werken. “Bedrijven hebben dat niet helemaal door. Als we hun bijvoorbeeld na afloop vragen: ‘En, hoe beviel de coach?’, dan antwoorden ze ‘goed’. Maar als we vragen: ‘Heeft hij bereikt wat hij van te voren had aangegeven?’ Dan blijkt dat ze gewoon een prettig gesprek hebben gehad. Meer niet.”
Volgens Esveld is het ook moeilijk om aan te geven wanneer een coach effectief is. “Het beroep bestaat nog maar net. Misschien leverde dat gesprek wel meer op dan het leek. Wij weten ook nog niet helemaal wat goed is.”
Toch wordt zo langzamerhand wel duidelijk wanneer een bedrijfscoach slecht is. Ans Tros, voorzitter van de Stichting Coach: ,,Het begint al met de opleiding. Mensen zonder enige opleiding spijkeren een bord voor de deur en noemen zich coach. Maar zij kennen de valkuilen van het vak niet. Zo wil iedere werknemer gelijk krijgen wanneer hij een conflict heeft. Als coach moet je daarin niet te veel meegaan.”
Checklist: ontmasker de kwakzalver
- Spreek concrete doelen af. Een coach moet u kunnen vertellen wat je aan het eind van een gesprek zult hebben bereikt. Kan hij dat niet, kom dan niet terug.
- Houdt het functioneel. Slechte coaches wroeten onnodig in je privèleven. Dat is lang niet altijd nodig om het probleem op te lossen.
- Let op de kosten. Een coach kost tussen vijftig en tweehonderd euro per uur. Met maximaal vijf sessies moet je zijn geholpen met
- de situatie op je werk waarvoor je het coachingstraject in bent gegaan. Als het langer duurt, is therapie misschien beter.
- Hoed je voor coaches die met je meepraten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
- Kijk naar referenties. Een coach zonder goede referenties, heeft die waarschijnlijk ook niet.
- Pas op voor coaches die je krijgt tijdens een arbeidsconflict. De baas kan hem ingehuurd hebben om een reden te vinden u te ontslaan. Bijna alle klachten die de klachtencommissie van de Nobco ontvangt gaan hierover.
- Kijk of de coach bij een landelijke vereniging is aangesloten of is gekwalificeerd. Die coaches voldoen in elk geval aan de eisen die de vereniging stelt.
Een ander gevaar is dat coaches snel te persoonlijk worden. “Het is misschien leuk om het over het privè-leven van je klant te hebben. Maar voor zijn of haar probleem is dat misschien helemaal niet nodig.” Volgens Tros wordt soms een coach om oneigenlijke redenen door een bedrijf in de arm genomen, bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict. ,,Coaches wordt soms zelfs gevraagd om even op te schrijven dat een werknemer niet goed op zijn functie zit, zodat het bedrijf de werknemer kan ontslaan. Een goede coach gaat daarin niet mee.”
Schifting
Maar hoe vind je een goede coach? Voorlopig nog via mond-tot-mondreclame. Maar Cedeo is begonnen met het opstellen van een lijst coaches waarover bedrijven tevreden zijn. De Stichting Coach geeft certificaten als een coach goede referenties heeft en succesvol een testprogramma doorloopt. En alle leden die zijn aangesloten bij de beroepsvereniging van coaches, Nobco, moeten zich houden aan een gedragscode. Daarbij kan iemand zich laten registreren op basis van een goede opleiding en werkervaring als Nobco-coach.
Erg succesvol is dat nog niet. Bij Cedeo staan acht coaches en vijf bureaus op de website. Stichting Coach heeft twintig leden in het bestand. De Nobco heeft achthonderd leden, maar slechts honderdvijftig van hen staan officieel geregistreerd. Bij elkaar is maar een fractie van alle coaches gecertificeerd. De Stichting Coach werkt aan een landelijk keurmerk en volgens Alex Engel, voorzitter van Nobco, meldt zich iedere dag een nieuw lid bij de beroepsvereniging aan.
Wie een coach zoekt, kan het beste nog even wachten, want “er komt een schifting”, zegt Yolanda Buchel, die bij het HR-adviesburo GITP voor Stichting Coach de testen verzorgt. “Er komen meer professionele coaches. Die zijn zakelijk, hebben een opleiding gehad en zijn gecertificeerd. De coaches die nu alleen tegen hun klant zeggen ‘als je maar graag genoeg wilt, dan kom je er wel’, zullen afvallen. Daarin geloven we niet meer.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nrc en Nrc.next
Reageren via Facebook