Nieuws/ Pas op voor Zolpidem /717 reacties

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, gezondheid
op: 6 februari 2007

Nieuwe gegevens hebben het bekende slaapmedicijn Zolpidem in een compleet ander daglicht gezet. Sommige gebruikers ontwikkelen zeer bizarre gewoonten na gebruik. Er is zelfs een geval bekend van een vrouw die na het slikken van het slaapmiddel midden in de nacht haar voordeur van een nieuwe verflaag voorzag. De US Food and Drug Administration heeft de zaak in onderzoek.

Check ook:

Depressief door anti-depressiva
Als je weet dat je placebopillen inneemt, ga je je toch beter voelen
Contactlens gaat oogdruppels vervangen
Gamers helpen bij zoektocht naar Aids-medicijn

Hallucinaties

Britse en Australische gezondheidscentra noteerden de laastst vijf jaar 240 vreemde gevallen na het gebruik van Zolpidem, waaronder slaapwandelen, hallucinaties en ernstige vergeetachtigheid, zo meldt NewScienstist.
Zolpidem, dat wordt verkocht onder de merknamen Ambien, Stilnoct and Stilnox, is een breed voorgeschreven slaapmiddel. Zo werd het medicijn, dat geproduceerd wordt door de Franse farmaceut Sanofi-Aventis in Engeland in 2005 maar liefst 674.500 voorgeschreven.

Slaapwandelen

Nieuwe gegevens van onder meer het Australische ministerie van Gezondheid onthullen nu 104 gevallen van hallucinaties en 62 gevallen van ernstige vergeetachtigheid na het slikken van het medicijn. Daarnaast rapporteert het ministerie 16 gevallen van vreemd slaapwandelen.
In een van de slaapwandelgevallen werd een vrouw met een kwast in haar hand wakker nadat ze de voordeur opnieuw had geverfd. Een andere gebruikster meldt een gewichtstoename van 23 kilo na zes maanden slikken. Zonder dat ze er erg in had, plunderde de vrouw de inhoud van de koelkast terwijl ze sliep.
In Engeland werden in vijf jaar tijd 68 gevallen gemeld van vreemde reacties op Zolpidem.

Reageren via Facebook