Nieuws/ PayPal verbreedt horizon met e-commerce /2 reacties

door: Redactie Sync
over: marketing, bedrijfsgroei, computer, e-commerce
op: 11 december 2008

Rekeninghouders van PayPal krijgen vanaf 16 december een helpende hand toegestoken. Met het nieuw te lanceren PayPal Deals (voorproefje) kunnen online verkopers speciale deals onder de aandacht brengen van een grote groep online shoppers. Sync.nl vraagt initiatiefnemer Robbert de Haan, Marketing Director Benelux bij PayPal, zijn plannen toe te lichten.

Wat is PayPal Deals precies?

Robbert de Haan: “Voor webwinkeliers is PayPal Deals een gratis promotiekanaal in web 2.0 format, waar zij speciale deals onder de aandacht van een grote groep online shoppers kunnen brengen compleet met statistieken. Voor consumenten is PayPal Deals een leuke, interactieve en voordelige bestemming op internet. Consumenten kunnen bijzondere deals raten en bookmarken, en ook kunnen zij op PayPal Deals trendtips en opinies van experts vinden. De site kunnen zij helemaal naar hun eigen smaak inrichten en een eigen blog bijhouden.”

Kun je het vergelijken met een loyaliteitsprogramma?

“De deals op PayPal Deals gelden weliswaar alleen voor rekeninghouders van PayPal, maar het initiatief is niet bedoeld als loyaliteitsprogramma. PayPal Deals draagt echter wel bij aan het samen oplossen van uitdagingen voor webwinkeliers en consumenten – echte co-creatie. Enerzijds biedt het een gratis oplossing voor webwinkeliers die grote problemen hebben om extra bezoekers aan te trekken en om efficiënte marketing voor hun webwinkel te bedrijven. Uit recent onderzoek dat PayPal heeft laten uitvoeren onder ruim 200 MKB’ers blijken dat namelijk de grootste uitdaging van e-commerce in Nederland. Anderzijds helpt het consumenten met het vinden van de leukste aanbiedingen via ervaren online shoppers en onafhankelijke experts. Het internet biedt uiteraard heel veel informatie, maar de informatie is over zoveel verschillende locaties verspreid, dat veel online shoppers door de bomen het bos niet meer zien. Bij PayPal Deals vind je uniek en voordelig aanbod van heel veel verschillende webwinkeliers op één locatie.”

Waarom is PayPal ermee begonnen? Jullie faciliteren toch betalingen?

“PayPal’s core business is online betalen, dat klopt. Maar omdat wij al zó lang, al tien jaar, betrokken zijn bij e-commerce, beschikken wij over een schat aan informatie en kennis. Wij willen onze kennis delen met onze partners en er zo voor zorgen dat zij, en daarmee wij zelf uiteraard ook, succesvoller zijn. PayPal Deals is één voorbeeld van initiatieven die PayPal neemt om webwinkeliers en consumenten te helpen. Hiermee tonen wij aan dat wij een waardevolle partner zijn en klantgericht blijven innoveren. Bovendien kunnen wij ons hiermee verder onderscheiden van andere populaire betaalmethodes, die deze stap niet zetten.”

Hoe ga je verkeer naar je deals-plek krijgen? Verwachten PayPal-gebruikers iets dergelijks bij jullie?

“PayPal stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar rekeninghouders. Daarin worden al geruime tijd met succes een aantal speciale deals onder de aandacht gebracht, dus dat zijn consumenten al wel van ons gewend. De nieuwsbrief is een middel dat wij zullen inzetten om consumenten te informeren over PayPal Deals en de vele verdere voordeeltjes. Daarnaast kunnen bezoekers van PayPal Deals aangeven welke soort deals hun interesse hebben, zodat zij op dagelijkse of wekelijkse basis per e-mail op de hoogte worden gehouden van het nieuwe aanbod in die categorie. Bovendien verwachten wij veel van de mond-tot-mond reclame. Webwinkeliers en partners reageren enthousiast en willen PayPal Deals ook gaan promoten. Wij hebben verder een ‘tell-a-friend’ optie opgenomen, waarmee bezoekers leuke deals onder de aandacht van hun vrienden en familie kunnen brengen. Het dagelijks vernieuwen van het aanbod en de samenwerking met een aantal mediapartners, er wordt bijvoorbeeld regelmatig op de site geblogd door bijvoorbeeld Fashionchick.nl, Flavourites.nl en Beslist.nl, zal de content dermate interessant maken dat mensen terug zullen blijven komen.”

Wanneer is PayPal Deals succesvol? Bij welk aantal producten en welk aantal bezoekers?

“We willen ons duidelijk verder onderscheiden van andere populaire betaalmethodes dus dat is belangrijk. Wij zijn uiteraard blij met iedereen die een goede deal weet te sluiten via PayPal Deals – consumenten, webwinkeliers, en ook mediapartners. We starten al met ruim 900 webwinkeliers en vele tientallen interessante deals dus in combinatie met een sober economisch klimaat wordt online deals shoppen met PayPal nog makkelijker!”

Reageren via Facebook