Nieuws/ PET is hot: duurzaam bouwen met wegwerpflessen /1 reactie

door: Enith Vlooswijk
over: chemie, duurzaam, materiaal
op: 24 januari 2009

Plavuizen, gemaakt van afgedankte petflessen en steengruis. Wandtegels die ogen en aanvoelen als marmer, maar deels bestaan uit plastic. Dat kan. De composiet is ontwikkeld door het nieuwe bedrijf Echotect, dat valt onder Shell Technology Ventures. Een onderzoeker van Shell, Aad van Helden, kwam vijf jaar geleden op het idee. Tijdens een werkpauze vroeg hij zich af hoe zijn limonadeflesje kosteneffectief zou kunnen worden hergebruikt.

Hoewel petflessen recyclebaar zijn, belandt een groot deel op de vuilnisbelt. Zodra de flessen met inkt, doppen of etiketten zijn vervuild, loont het namelijk niet eerst de fles te zuiveren en dan om te smelten. Maar om er composiet van te maken, hoeven de flessen niet eerst te worden gereinigd. Binnen een jaar had Van Helden een businessplan klaar.

Eerst worden de petflessen vermalen, daarna vermengd met gruis van kwarts of marmer. Bij verwarmen tot 200°C smelt het plastic, dat dan als bindmiddel fungeert. Afgekoeld is het materiaal geschikt voor werkbladen, wandbekleding en vloertegels. Is de keuken rijp voor de sloop, dan kan het materiaal opnieuw worden opgewarmd en hergebruikt. Nog een voordeel is dat het nog warme composiet met mallen in de juiste vorm is te persen.

Prijs

‘Er is een groeiende vraag naar duurzaam bouwmateriaal’, weet Stephen Eastwood, bestuursvoorzitter van Echotect. ‘De hoeveelheid afgedankte petflessen is enorm. De prijs van onze producten is vergelijkbaar met die van bouwmaterialen. Ze zijn daardoor zeer competitief.’

Aankomende zomer rollen de eerste Echotectproducten van de band in een fabriek van het bedrijf Debecom in Waalwijk. De fabriek heeft een capaciteit van 100.000 vierkante meter per jaar. ‘We richten ons op de Europese bouwmarkt’, zegt Eastwoord. In 2010 moet er een vestiging zijn met een capaciteit van een miljoen vierkante meter kwarts- en marmercomposiet per jaar.

Reageren via Facebook