Philips en TenCate nemen een kijkje in de huid /reageer

Philips en TenCate nemen een kijkje in de huid

Dat een nieuwe methode, waarmee met licht heel gedetailleerd in de huid gekeken kan worden, goed toegepast kan worden in onderzoek naar huidtumoren, dat valt te begrijpen. Maar hoe kunnen bedrijven als Philips en TenCate van deze technologie profiteren?

Heel simpel: beide bedrijven ontwikkelen producten die in aanraking komen met de huid. En als ze weten hoe de huid reageert in bepaalde situaties, kunnen ze daar hun producten op aanpassen.

Halve millimeter diep

De partijen komen samen in het project ‘Skin Comfort’, een groot consortium waarvan ook de universiteiten van Nijmegen en Twente onderdeel uitmaken. Met een flinke zak geld (3 miljoen vanuit de overheid, 4 miljoen vanuit de elf deelnemende partijen) gaan ze werken aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Een beter Philips-scheerapparaat bijvoorbeeld, dat voor nog minder huidirritatie tijdens het scheren moet zorgen. Of een beter kunstgrassysteem van TenCate, waarbij voetbalspelers minder last krijgen van hun benen als ze weer eens onderuit gaan.

Aan de basis van het project staat een lasertechnologie waarmee in de huid kan worden gekeken, een technologie die de afgelopen jaren is ontwikkeld door de afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud. Wetenschappelijk onderzoeker Piet van Erp vertelt: “We gebruiken daarvoor een confocale microscoop die laserlicht uitzendt. Dat licht dringt de huid binnen en wordt voor een deel teruggekaatst. Op basis van het teruggekaatste licht kunnen we ongeveer een halve millimeter diep in de huid kijken.”

Het effect van een sliding

Dankzij de methode kan vastgesteld worden of de huid ziek of gezond is, zonder dat er een stukje weggenomen hoeft te worden. Van Erp: “De afgelopen jaren hebben we de beelden van de confocale microscoop voortdurend vergeleken met de gegevens van huidbiopten. We begrijpen nu steeds beter wat we op de beelden van de confocale microscoop zien, bijvoorbeeld of er sprake is van huidtumoren. Dit betekent dat we de kennis en kunde in huis hebben om van buitenaf in de huid te kijken. De huid is ‘transparant’ geworden.”

Het is goed nieuws voor patiënten, want hiermee kan er sneller en op een fijnere manier een diagnose worden gesteld. Tegelijkertijd denken de deelnemers van het consortium dat de bevindingen ook buiten de patiëntenzorg kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld door Philips of TenCate dus. Van Erp: “We kunnen nu beter vaststellen wat bijvoorbeeld het effect is van een sliding op kunstgras.

Wordt de huid rood doordat er wrijvingswarmte ontstaat? Gaan gebruikte materialen irriteren of roepen ze misschien een allergische reactie op? Dit kunnen we nu objectief aantonen, want dan moet het aantal afweercellen in de huid sterk toenemen. Op dit vlak hadden we al geregeld contact met TenCate, nu gaan we nog intensiever samenwerken.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.