Philips is de patentenkampioen
/reageer
-
door: Redactie Sync over: eigendomsrecht, concurrentie, strategie, businesstrends op: 28 februari 2011 Philips is al jaren de patentenkampioen van Nederland.
Bedrijven kiezen er steeds vaker voor hun patent in licentie aan andere bedrijven te verkopen.
Het drumstel voor doven en de sportbeha, de compact disc en kunstgras. Allemaal Nederlandse uitvindingen en allemaal gepatenteerd. Er wordt wat afgeklaagd over het innovatieklimaat in Nederland, maar octrooi aanvragen kunnen we in elk geval als de beste.
Wereldwijd staat Nederland op de achtste plaats in aantallen patenten. “Niet alleen in aantallen doen we het goed, maar ook in de kwaliteit van de beoordeling en de procedures”, zegt Guus Broesterhuizen, directeur van NL Octrooicentrum dat circa 140.000 patenten beheert, tegenover het tijdschrift Management Team.
Koploper Philips
Jaarlijks vragen Nederlandse bedrijven en particulieren zo’n 10.000 keer patent aan. De octrooienstroom wordt vooral gevoed door grote bedrijven. Philips, in zijn eentje goed voor 30 procent van de Nederlandse octrooiaanvragen, is veruit koploper, en ook oud-Philipsbedrijven NXP en ASML staan in de top-10.
Philips heeft een naam hoog te houden op uitvindingengebied, met gepatenteerde winstmakers als de cd en de Senseo. De elektronicagigant geeft jaarlijks 1,6 miljard euro uit aan research & development. “Met patenten verbeteren we onze concurrentiekracht en winstgevendheid,” zegt Ruud Peters, ceo van Philips Intellectual Property & Standards, het bedrijf dat alle octrooiaanvragen voor het concern afhandelt. “Voor een kennisintensief bedrijf als het onze zijn patenten essentieel onderdeel van de strategie.”
Bescherming
Van oudsher dient een octrooi om een eigen uitvinding te beschermen, maar niet ieder bedrijf kiest voor patentaanvraag, juist vanwege de publicatieplicht en de eindigheid ervan. Zo heeft Coca-Cola bijvoorbeeld geen octrooi op de samenstelling van de softdrink, omdat het bedrijf meer gelooft in geheimhouding.
Wat ook een trend is: octrooien worden handel. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor hun patent in licentie aan andere bedrijven te verkopen, zo ook Philips. Slechte ervaringen met bijvoorbeeld cd-i en videosysteem V2000 – technisch goede uitvindingen die niet goed in de markt werden gezet – leerden het bedrijf dat het niet altijd commercieel slim is een vinding voor jezelf te houden.
Bij de LED-techniek worden nu dus meer patenten in licentie uitgegeven.
Ook werkt Philips steeds vaker met andere bedrijven samen aan patenten, vertelt Peters: “Je kunt niet alles zelf meer ontwikkelen. Dat is te duur en tijdrovend. Als je de krachten bundelt, kun je sneller producten op de markt krijgen. En door patenten in licentie te geven, kun je de markt sneller ontwikkelen.”
Octrooiscore
De goede octrooiscore van Nederland zegt vooral veel over Philips, maar niet alles over ons innovatievermogen. “Als je de getallen bekijkt, zie je dat het onder de top snel minder wordt”, zegt Peters. “In het mkb is hooguit 20 procent van de bedrijven hoogwaardig en actief bezig met octrooien.” Innovatie draait bovendien om meer dan alleen een patent. Peters: “Het gaat om het hele traject van productontwikkeling, marktonderzoek en marketing. Het patent is maar een onderdeel.”
Lees het volledige artikel over patenten en de innovatiekracht van Nederland op de website van Management Team.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook