Nieuws/ Nieuw scheerapparaat voorkomt haargroei /reageer

door: Ewald Smits
over: marketing, elektrotechniek, vormgeving
op: 14 december 2006

Philips werkt aan een apparaat dat via licht de haarzakjes in een staat van slaap brengt opdat haargroei wekenlang achterwege blijft. Het licht zou de huid daarbij extreem zacht maken, zonder waxen of scheren. Dat blijkt uit een patent dat Philips in aanvraag heeft.

Zwakke pulsen

Het is al langer bekend dat licht kan worden gebruikt om haarzakjes te elimineren. Dat proces heet Photoepilation en is uitermate pijnlijk. Het licht laat het haarzakje namelijk daadwerkelijk exploderen. En behalve pijn, veroorzaakt dat ook huidirritatie. Onderzoekers in het Natlab van Philips in Eindhoven hebben nu uitgevonden dat korte, zwakke pulsen van laserlicht de groei van de haarzakjes stoppen. Het brengt ze met andere woorden in een soort slaapstand, waardoor groei uitblijft.

Twee weken

Het nieuwe apparaat gebruikt licht van een halogeenlamp. De pulsen duren 15 milliseconden elk en zijn zo gefilterd dat alleen de pulsen tussen 600 en 950 nanometer golflengte de haarzakjes bereiken. De beweging van het apparaat over de huid veroorzaakt ongeveer 15 joule lichtenergie per vierkante centimeter.
Een sensor kan worden gebruikt om de intensiteit van de behandeling in te stellen, afhankelijk van huid- en haartype. Volgens Philips zijn drie behandelingen over een periode van twee weken voldoende om de haargroei met 90 procent te verminderen.

Reageren via Facebook

Reacties