Pijnloos injecteren dankzij inkjettechnologie
/1 reactie
-
door: Xenia Bakker over: biologie, geneeskunde, biotech, businesstrends, nanotech, medisch op: 3 oktober 2007 Inkjet-techniek brengt medicijnen door de bovenste huidlaag
Geen angst voor naalden meer bij programmeerbare micro-needles
Injecteren van medicijnen hoeft niet langer met een angstaanjagende en vaak pijnlijke injectiespuit. Micronaalden zijn de nieuwe manier van injecties geven en de voordelen zijn legio: je voelt er minder van, het is veiliger en hergebruik van een vuile naald behoort tot het verleden. De techniek is al een tijdje geleden ontwikkeld, maar wordt nu succesvol op de markt gebracht. Met dank aan de printertechnologie van HP (zie ook dit nieuwsbericht).
Micronaald, of beter: pleister
Een ‘micronaald’ bestaat eigenlijk niet. Het is de naam van een pleister van een paar centimeter in het vierkant en een dikte van 3 millimeter. Er zitten vierhonderd tot duizend micronaaldjes in die zo klein zijn dat ze de huid maar net beroeren en geen pijn veroorzaken. Een batterij en wat elektronica zorgen ervoor dat een arts kan programmeren wanneer en in welke hoeveelheden medicijnen moeten worden toegediend. Pijnloos, ja zelfs bijna gevoelloos.
Niet nieuw
Fonkelnieuw is de micronaald niet. Al in 1998 werd een werkend prototype gepresenteerd. In een meer recent onderzoek van The Welsh School of Pharmacy’s Gene Delivery Research Group meldden de (gezonde) proefpersonen minder pijn en gevoeligheid wanneer ze een serie micronaaldjes te verduren kregen in plaats van een gewone injectie.
Dr James Birchall, hoogleraar aan de Welsh School of Pharmacy, vertelt: “Micronaalden zijn speciaal ontworpen om de buitenste laag van de huid te doorboren maar de pijnreceptoren en de aders daaronder met rust te laten. Onze pilotstudie laat zien dat micronaalden in de smaak vallen bij patienten en medici.”
Gemiddeld meldden de vrijwilligers dat de micronaald vijf keer minder pijn deed dan een gewone injectienaald. Ook bleek dat de huid prachtig snel geneest.
Voordelen
Medicijnen worden meestal toegediend via een injectiespuit of via een pil in de mond. De pil heeft als nadeel dat de medicijnen bestand moeten zijn tegen de spijsverteringssappen van de maag, de lever en de alvleesklier. Ook dient het medicijn daarna nog geschikt te zijn voor opname door de darmwand. Dat lukt lang niet altijd, daarom zijn wetenschappers druk met het ontwikkelen van een opvolger (bijvoorbeeld de SmartPill).
Een injectienaald kent deze problemen niet, die brengt het medicijn direct in de bloedsomloop. Maar een injectienaald heeft weer als nadeel dat een prik pijnlijk kan zijn. Ook kan een prik infectiegevaarlijk zijn en vraagt de toediening ervan om medische traning.
De nieuwe micronaalden hebben alle voordelen van de injectiespuit, maar niet de nadelen. Het is de hoop dat micronaalden de traditionele injectiespuit helemaal zullen vervangen. Dan kunnen zelfs mensen die medisch niet onderlegd zijn medicijnen toedienen.
Gepatenteerde techniek
Kleine naaldjes die op commando hun inhoud loslaten, het lijkt wel printertechnologie. En dat is het ook. Hewlett-Packard hergebruikt de gepatenteerde techniek van hun inkjetprinters nu in programmeerbare pleisters met micronaalden. Elektronica geeft de huisarts de mogelijkheid te bepalen wanneer het medicijn wordt toegediend. Een klein batterijtje zorgt voor de stroom. Het is mogelijk om met één pleister meerdere medicijnen toe te dienen, onafhankelijk van elkaar.
De techniek van de micronaalden is overigens niet helemaal gelijk aan die van de printers. Printers maken gebruik van een kleine, snelle gasexplosie om inkt op papier te krijgen. De pleister gebruikt een ander materiaal dat bij hitte uitzet, om zo de medicijnen door het naaldje in de huid te brengen.
(Naast thermal inkjets heb je ook piezoelectric inkjetprinters. Hierbij trekt een inktcontainertje fysiek samen zodra er stroom op wordt gezet, door een opening in het containertje wordt de inkt eruit geduwd.)
HP sloot recentelijk een contract met het jonge bedrijf Crospon in Galway, Ierland om de pleister te ontwikkelen en op de markt te brengen. Crospon krijgt toegang tot het intellectueel eigendom van HP in ruil voor royalties. Crospon heeft ervaring in het monitoren en behandelen van diabetes en maagzuurproblemen. Recent vermeldde het bedrijf 2,3 million euro aan seed financing te hebben binnengehaald.
Als alles snel verloopt, dan zou in 2010 de HPpleister al op de markt kunnen zijn.