Pijnloos injecteren dankzij inkjettechnologie /1 reactie

Licensing is business

Het contact tussen Crospon en HP komt voort uit de relatie die HP heeft met Enterprise Ireland, een organisatie van de Ierse overheid die erop gericht is Ierse bedrijven te ondersteunen. Ze zorgt onder andere voor licensing van HP’s intellectueel eigendom en toegang tot HP’s business and technology mentoring.
De baas van HP’s Intellectual Property Licensing, Joe Beyers, moedigt het gebruik van zijn diensten aan. Op deze manier worden immers HP’s technologieën wijd verbreid en toegepast op innovatieve manieren zonder dat HP daar zelf het voortouw in hoeft te nemen. Bovendien is de gezondheidszorg wereldwijd booming business en valt er voor HP een aardige cent te verdienen aan royalties.
Daarom worden alle bedrijven wereldwijd uitgenodigd een licentie te nemen op het R&Dnetwerk en de portfolio van bijna 30.000 patenten van HP. “Belt u gerust.”

Goed voor de wereld

De micronaald lijkt een zegen voor de gezondheidszorg. Jaarlijks worden er 12 miljard injecties gegeven voor vaccins en eiwitgebaseerde medicijnen zoals insuline, groeihormoon en erythropoïetine (epo). Een van de grootste problemen met vaccins is ze op het juiste tijdstip, in de juiste hoeveelheid bij de juiste mensen zien te krijgen. Micronaalden zijn geschikt voor massaproductie en de elektronica bepaalt de toediening. Maar daar zal natuurlijk wel een prijskaartje aan hangen, Crospon en HP bestaan niet voor liefdadigheid.

Overigens is er al langer een zoektocht gaande naar het toedienen van stoffen zonder gebruik te hoeven maken van naalden. Diverse stoffen kunnen via pillen, poeders en drankjes door lichaamsopeningen in het lichaam worden gebracht. Daar ontmoeten ze echter een onvriendelijk milieu, aangezien het lichaam er niet op gebouwd is om het eerste het beste wat binnenkomt ook daadwerkelijk op te nemen. Opname van stoffen gebeurt eigenlijk alleen via de darmwand van de dunne darm en die is van beide kanten moeilijk bereikbaar.

Sommige stoffen kunnen direct door de huid opgenomen worden, nicotine is daar een voorbeeld van. Met chemicaliën, elektriciteit en ultrageluid kan de doorlaatbaarheid van de huid verhoogd worden en op deze manier kan de huid verleid worden ook andere stoffen door te laten.
Daarnaast kun je virussen gebruiken om een medicijn te laten afleveren in het lichaam. Een beetje virus kun je gewoon inademen. Het probleem is virussen te temmen.
een microjet schiet de vloeistof door de huidMedicijnen kunnen ook met een microjet door de huid heen geschoten worden. Onderzoekers uit Amerika hebben daar van het voorjaar een innovatie in doorgevoerd waarbij de jet minder pijn doet en minder blauwe plekken achterlaat.
Medicijntoediening zonder naalden staat in de belangstelling onder andere vanwege de nadelen van injectienaalden: pijn, ongemak, angst voor naalden, gevaar voor infecties en risico’s voor gezondheidszorgers die per ongeluk geprikt kunnen worden met een naald.

Angst voor naalden

een micronaald anno 2004, naast een injectienaald.Bij bloedprikken treedt een daling van de bloeddruk op waardoor iedereen, angstig of niet, zich zwak en draaierig kan gaan voelen.
Angst voor naalden komt veel voor. Een injectienaald doet pijn en het is een naar idee, zo’n stukje staal door je huid heen.
Als iemand héél erg bang is en ook kan flauwvallen of panisch worden dan heeft deze persoon een fobie, een angst die niet in verhouding staat tot dat wat er gevreesd wordt. Angst voor injectiespuiten heet belonefobie. Gedragstraining helpt meestal goed bij deze naaldenfobie, behandeling met medicijnen nauwelijks.
Iedereen die zenuwachtig wordt van injectienaalden moet het gewoon zeggen tegen de verpleegkundige. Zij kijken er niet raar van op en houden er dan rekening mee. Bloedprikken of injecteren, het moet met zo weinig mogelijk ongemak gepaard gaan. De micronaald haalt een hoop reden tot angst weg: veel minder pijn en een veel minder eng idee.

Reageren via Facebook

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!