Plastic waar een luchtje aan zit /reageer

Plastic waar een luchtje aan zit

Wie verkondigt dat hij gebruikt toiletpapier opnieuw wil gebruiken, zal waarschijnlijk in eerste instantie vies aangekeken worden. Echter, zonder dat we er bij stil staan, spoelen we dagelijks kapitalen door het toilet. Toiletpapier bestaat namelijk voor een groot deel uit cellulose: een waardevolle grondstof die prima geschikt is voor hergebruik. Nu nog wordt deze grondstof samen met het toiletpapier door zuiveringsinstallaties afgebroken. Niet voor lang als het aan Marco Kwak ligt. Deze projectleider wil samen met een groepje bedrijven toiletpapier verwerken tot afbreekbare plastics om bijvoorbeeld koffiebekertjes van te fabriceren. Als de koffie daar maar geen sterker aroma van krijgt…

“In Nederland verbruiken we jaarlijks 175 miljoen kilo toiletpapier”, meldt Kwak van afvalverwerker Attero aan Topsector Energie, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. “De hoeveelheid cellulose die we daarmee wegspoelen, komt overeen met vier miljoen bomen.” Doodzonde. Die cellulose is namelijk een prachtige grondstof voor afbreekbare plastics. Met de financiële steun van TKI BBE wil Kwak met het project CelluCycle het toiletpapier in het rioolwater verwerken tot PLA-Plastic. Uiteindelijk scheelt dat ook veel energie die de zuiveringsinstallaties nu nog gebruiken om al die waardevolle cellulose af te breken.

Hoe gaat men te werk?

Samen met waterzuiveringstechnologie-ontwikkelaar BWA en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt men aan een pilot-opstelling bij een zuiveringsinstallatie gebouwd. Met een fijne zeef wordt hier het toiletpapier uit het rioolwater gevist en vervolgens verwerkt tot PLA-Plastic om bijvoorbeeld koffiebekertjes van te maken.

De voordelen

Fabrikanten produceren PLA vaak uit plantaardige bronnen. Het grote voordeel is dan ook dat plastics die hieruit ontstaan, biologisch afbreekbaar zijn. Wie drinkt uit koffiebekertjes met deze grondstof, kan deze na gebruik deponeren in de GFT-bak. Naast dit milieuvoordeel is de kostprijs van deze recycle innovatie ook een meevaller. “We waarderen een afvalstroom op tot een grondstofstroom. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten”, aldus Kwak. Als alle waterschappen deze nieuwe technologie omarmen, kunnen zij jaarlijks tot wel 110 miljoen kilo PLA produceren. “Daarnaast besparen we flink wat energie”, meldt Kwak. “We hebben uitgerekend dat de CO2-uitstoot met 80 miljoen kilo afneemt omdat er geen papier meer hoeft te worden verwerkt.”

Implementatie

Kwak verwacht dat eind volgend jaar de eerste vrachtwagens met gebruikt toiletpapier de rit naar de recyclefabriek zullen afleggen. “We hebben dan de demoplant deels operationeel en kunnen het proces in de praktijk gaan testen. Bij succes willen we snel opschalen naar industrieel niveau zodat we dan weer een grondstofcirkel rond hebben gemaakt.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Dennis Mensink

Dennis Mensink is eigenaar van redactiebureau Functioneel Wit en schreef in het verleden voor titels als NRC Handelsblad, AD en FEM. Dennis is uitgever van Fambizz.nl, platform voor familiebedrijven, en van innovatieplatform FinanceInnovation.nl.