Nieuws/ Playstation 3 geeft enorme boost aan onderzoek naar Alzheimer /reageer

door: Marjon Vinck
over: internet, geneeskunde, gezondheid, software, computer
op: 26 april 2007

De nieuwe generatie spelcomputers kan tegenwoordig ook op het internet worden aangesloten, alleen komt het zelden voor dat ook de capaciteit van deze krachtige consoles ook constant benut wordt. In augustus vorig jaar kondigde Sony dan ook aan om mee te werken aan het ‘distributed computing’ project Folding@Home van de Stanford University (Palo Alto, VS). De onderzoekers van dit project willen weten hoe eiwitten zich vouwen om zo inzicht te kunnen krijgen in de oorzaak van ziektes als die van Alzheimer, Huntington, Parkinson en Creutzfeld-Jakob/BSE.

Distributed Computing

Distributed Computing is een techniek waarbij men meerdere computers in een netwerk een rekenopdracht uit laat voeren. Waar dit vroeger gebeurde door computers in één ruimte of gebouw, wordt sinds het internettijdperk steeds meer gebruik gemaakt van computers over de gehele wereld. Gebruikers hoeven in de meeste gevallen alleen maar een klein programma te installeren, wat haar werk doet als de computer zelf niet in gebruik is. Hierdoor ontstaan netwerken met een rekensnelheid waar die van de snelste supercomputers bij verbleekt.

Medewerking aan Folding@home geschiedt op basis van vrijwilligheid. De gebruiker hoeft alleen een programma te downloaden en te installeren op Sony’s Playstation 3 (PS3) of elke willekeurige PC of Mac met internetaansluiting. Het programma wordt vervolgens iedere keer geactiveerd als de computer niet gebruikt wordt, zodat de gebruiker ook geen enkele last ervan ondervindt.

Folding@home met de PS3 blijkt echter het verwachte succes te overtreffen, zo meldt BBC News. Waar de wetenschappers eerst hoopten op zo’n 10.000 deelnemers, blijken er nu 250.000 deelnemers ingeschreven en actief te zijn. Hierdoor hebben de onderzoekers in enkele weken tijd reeds resultaten kunnen ontvangen, waar men normaliter een jaar voor nodig zou hebben: een grote stap voorwaarts dus.

Om een vergelijking te trekken: de PS3-gebruikers hebben bij elkaar een maximumsnelheid van 700 teraflops (één teraflop staat voor duizend miljard bewerkingen per seconde) weten te bereiken en de gemiddelde snelheid ligt rond de 480 teraflops. De snelste supercomputer, BlueGene L, weet ’slechts’ een topsnelheid van 280,6 teraflops te bereiken. Sony verwacht echter met een nieuwe update van het programma de snelheid met nog meer teraflops te verhogen, waardoor de onderzoekers nog meer data binnenkrijgen en nog sneller inzicht in de ontwikkeling van enkele ongeneeslijke ziektes krijgen.

Reageren via Facebook

Reacties