Pokkenvirus nieuw wapen tegen kanker /13 reacties

Pokkenvirus nieuw wapen tegen kanker

Virussen veroorzaken vaak lastig te bestrijden ziektes, maar kunnen sinds een paar jaar ook ingezet worden tegen kankercellen. Wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd deze virussen veel effectiever te maken. Dit blijkt uit een onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.

Gemodificeerde virussen

Sinds een aantal jaar worden het pokken-, verkoudheids- en herpesvirus niet langer alleen geassocieerd met ziekte. Wetenschappers hebben enkele soorten dusdanig gemodificeerd dat de virussen kankercellen aanvallen. Het grootste probleem was echter om ook de laatst overblijvende kankercellen op te sporen en te vernietigen. Voor dit probleem lijkt nu een oplossing gevonden te zijn.

Ontploffende cellen

De unieke werking van een virus blijkt heel geschikt om kankercellen uit te schakelen. Dit komt doordat virussen een lichaamscel gebruiken om zoveel mogelijk kopieën van zichzelf te maken. Daarna ontploft de cel en kunnen alle viruskopieën zich verspreiden op zoek naar nieuwe cellen.

Search and destroy

Elk virus heeft een specifieke voorkeur voor bepaalde lichaamscellen. De vernietiging van die specifieke cellen zorgt voor de kenmerkende symptomen van een virusinfectie. Zo ontstaan bij een herpesinfectie blaasjes op de huid en geeft een verkoudheidsvirus keelpijn.

Onderzoekers kunnen een virus zo programmeren dat deze een voorkeur krijgt voor kankercellen. Het gemodificeerde virus reist nu het lichaam door op zoek naar kankercellen die het kan gebruiken voor reproductie van zichzelf. Gezonde cellen worden door dit nieuwe virus met rust gelaten terwijl kankercellen worden opgespoord en vernietigd.

Groot voordeel van deze methode is dat uitzaaiingen ook aangepakt worden. Op dit moment is het nog zo dat de kans op genezing na uitzaaiing van
kanker sterk daalt. De huidige behandelingsmethoden zijn in veel gevallen onvoldoende toereikend. Het gemodificeerde virus kan daar verandering in brengen.