Pokkenvirus nieuw wapen tegen kanker /13 reacties

Proefpersonen

De gemodificeerde virussen zijn zo succesvol gebleken in dierproeven dat binnenkort een onderzoek op proefpersonen van start gaat. De huidige generatie antikankervirussen is echter niet goed in staat om het lichaam tot de allerlaatste kankercel te zuiveren. Dit is wel nodig voor volledige genezing van kanker. Daarom wordt er nu gewerkt aan een nieuwe generatie.

Witte bloedcellen lokken

Deze nieuwe generatie van het pokkenvirus schakelt het immuunsysteem van het lichaam in om ook die laatste cellen te kunnen vernietigen. Het gemodificeerde virus, JX-963, scheidt een stofje af dat witte bloedcellen lokt en op die manier een lokale afweerreactie op gang brengt. Virus en immuunsysteem werken zo samen tegen de kanker.

Snel muteren

Er is echter een groot nadeel aan therapie met behulp van virussen. Een virus is in staat zeer snel te muteren. Daarbij is het mogelijk dat er een voor mensen gevaarlijke vorm ontstaat. In 1999 was dit de oorzaak van de plotselinge stopzetting van een studie naar gentherapie met behulp van virussen.

Volgend jaar

Het gemodificeerde pokkenvirus laat echter veelbelovende resultaten zien bij onderzoek naar dikkedarmkanker bij konijnen. Als alles volgens planning verloopt, kan volgend jaar begonnen worden met testen bij mensen. Mocht dat goed verlopen, dan is er naast chemotherapie, bestraling en operatie een vierde behandelingsmethode tegen kanker.

Reageren via Facebook

Over Derk Runhaar

Derk Runhaar is huisarts en schrijft over innovaties in de gezondheidszorg.