Polymeer vervoert gen tegen AIDS en kanker /reageer

Polymeren dresseren

de vorm van een retrovirusDe onderzoekers hebben methodes ontwikkeld waarmee snel nieuwe polymeren geoptimaliseerd en getest kunnen worden op hun vermogen om DNA-nanodeeltjes te vormen en DNA te vervoeren.
De uiteindes van al deze polymeren worden chemisch veranderd door middel van een waslijst aan verschillende kleine moleculen. “Door maar een paar atomen aan zo’n uiteinde te veranderen gaat zo’n polymeer zich ineens heel anders gedragen!” zegt Anderson, ook van MIT. “Juist deze kleine aanpassingen maken dat zo’n polymeer ineens veel beter DNA kan afleveren in het lichaam van een patiënt.”

Tot nog toe is nog niet getest op mensen. Maar op muizen wel en daar zijn de resultaten prima.
Het zou een hele verbetering zijn. Want niet alleen wordt het lichaam van een patiënt dan niet belast met een virus, de polymeren zijn ook in staat om veel grotere stukken DNA te vervoeren dan een virus. Voor sommige ziektes is dat cruciaal, voor Duchenne bijvoorbeeld is het gen dat getransporteerd moet worden zo groot dat het over meerdere virussen verspreid zou moeten worden. Of door een miniversie van het gen vervangen. Er wordt nu onderzocht of dat ook werkt.

Immuunsysteem merkt niks

resultaatverschil in DNA-afgifte middels commercieel polymeer; poly(beta-amino esters) en adenovirusOok kunnen de polymeren het immuunsysteem makkelijker omzeilen dan een virus waardoor ook andere therapeutische toepassingen voor deze polymeren denkbaar zijn. Andere materialen die geen of weinig afweerreactie van het lichaam oproepen zijn Titanium en keramiek. Anderhalf jaar geleden was het nog niet mogelijk om keramische nanodelen te maken voor medische toepassingen.
Het omzeilen van het menselijk immuunsysteem heeft niet alleen therapeutische voordelen. Ook militair is er voordeel te behalen….

Eierstokkanker

Een toepassing waarin het onderzoek naar DNAafgifte middels polymeren al vergevorderd is is onderzoek naar eierstokkanker. MIT heeft hierin al gedemonstreerd dat met polymeer-DNA-nanodeeltjes DNA in grote hoeveelheden kan worden afgeleverd in tumoren van muizen zonder dat gezonde weefsel werd aangetast. Met name bij eierstokkanker is het onderscheid tussen zieke en gezonde cellen van belang omdat vernietiging van gezonde cellen grote gevolgen heeft voor de hormoonhuishouding. In Nederland krijgen jaarlijks 1100 vrouwen deze vorm van kanker en de meest toegepaste behandeling is verwijdering van baarmoeder en eierstokken. Onvruchtbaarheid en menopauze treden direct in. [bron KWF]

Andere mogelijkheden om DNA in het menselijk lichaam af te leveren zonder gebruik te maken van virussen is als ‘naakt DNA’ of verpakt in vetbolletjes (liposomen) of gouddeeltjes. Of middels bacteriën zoals de Maastrichtse wetenschapper Dr. Jan Theys vorige week bekendmaakte. Nederland kent een grote belangstelling voor gentherapie.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!